Vardes vajag barot pareizi. Jaaizpeeta pareiza paartika, pareizas baroshanas metodes, lai maksimaali dabisku bariibu dotu un ideaali buutu, ja vareetu ljaut vardei izlikties, ka taa pati nokjer bariibu (varbuut varde kjers, ja metiis kukaini zemee blakus vardei...)
Vispaar varzhu baroshana buutu ljoti lielu guvumu dodoshs projekts, jo samazinaatos odu skaits un palielinaatos staarkju skaits. Bet tas taa tikai iislaciigi. Ar laiku izdziivotu nevis taas vardes, kuras speej ieguut paartiku, bet taas, kuras... visas. Jaa, no dabisko ienaidnieku puses nekas nemainiitos, bet paartiku vairs nespeetu sev nokjert. Un tad varzhu baroshanas paartraukshana novestu pie katastrofaalaam sekaam. Riskeet nevajag - nebarosim masveidaa. Protams, katrs savaa piemaajas diikjiitii var barot - nebuus nekaada atshkjiriiba vai piiles, vai vardes, vieniigi sabiedriiba
veel nebuus pieradusi.
Un par aizsardziibu: nieks ar taam nobrauktajaam vardeem, lauksaimnieciiba chakaree visu. Zviedrijaa peedeejais staarkjis briivdabaa redzeets ljoti sen atpakalj (kaut kur 1970. vai kad tad, iisti neatceros, varbuut paarspiileeju...). Tas tur taa taapeec, ka lauksaimnieciibaa baigaas sliktaas kjimikaalijas izmanto. Latvijaa veel senteevu lauksaimnieciiba pilnaa sparaa - te tik ljoti ar kjimikaalijaam neaizraujas, varam priecaaties. Tomeer, tendence lietot arvien vairaak kjimikaalijas ir, un ar iestaashanos EU shii tendence palielinaas milziigi dazhaado stulbo "kvalitaates" prasiibu deelj. Mums pret sho kjimikaaliju izmantoshanu vajadzeetu ciiniities! Necieshu eest, piem., aabolus, veikalaa pirktus, kas garsho peec kjiimijas. Ieniistu lipiigas auglju mizas, ja zinu, ka dabiski taadas taas nav. Muus te pieshtopee ar visaadaam kjimikaalijaam... Jaarij gjeneetiski modificeetas lietas. Un mums netiek dotas iespeejas izveeleeties, muus piespiezh izveeleeties muusu visu maki, kas veido produkcijas klaastu viekalos. Briivaa tirgus ekonomika... Es atbalstu taadu progresu kaa lietu gjeneetisku modificeeshanas attiistiibu, kjimikaaliju izgudroshanu, bet uzskatu, ka veel 10x vairaak liidzeklju buutu jaaiegulda izpeetes darbos, kas nodarbojas ar kaitiiguma peetiishanu. Mums buutu jaarij tikai taas kjimikaalijas, par kuraam ir gandriiz drosha paarlieciiba, ka ljotmazkaitiigas muusu organismiem. Diemzheel, visu izjauc briivaa tirgus ekonomika. Es neesmu par citiem pastaavoshajiiem ekonomikas veidiem (neviens pie muusu kultuuras nav pastaaveet speejiigs, un, kaa zinaam no pieredzes, ar ekonomiku kultuuru nevar tik vienkaarshi izmainiit), es esmu par to, lai tiek mainiita vai nu cilveeces vispaareejaa kultuura, attieksme pret pasauli ar kaut kaadas religjijas ievieshanu. Vai savaadaak ir iespeejams izmainiit cilveeka "Gribu visu par neko" attieksmi? Nu ka aizrakstiijos...
Vot, taadas manas domas. Gan jau vismaz 3 cilveeki patieshaam arii izlasiis