Aaaaaaaaaaaa, kaads briesmiigs murgs!
Man juus laikam ir jaaapskaidro...
Uzmaniibu: Preteeji maniem normaalajiem rakstiem, sekojoshais teksts IR njemts no autoritatiiviem avotiem -
http://www.lu.lv/studiju-centri/jsc/jaunumi-macihs.html, LU C daljas kurss "Bībeles leģendas. No pasaules radīšanas līdz Mesijas atnākšanai" (pasniedzeejs: Valts Apinis)
Cita lieta, vai manas suudainaas krievu valodas zinaashanas nav mani piechakareejushas pareizi izprast ebreju misticismu. Ja kaads ir shajaas lietaas zinoshs, var droshi ieteikt labojumus, es ruupeeshos diskuteet.
Kur saakt? Pie ticiibas Biibelei? No problemo! Senos laikos cilveeki nodarbojaas ar misticismu. Pielietojot dazhaadas metodes, lai izietu no normaalajaam uztvershanas normaam (piemeeram, lietojot seenes vai dzerot kjefiiru, vai arii mediteejot), vinji it kaa iegaaja citaa realitaatee un, peec tam atgriezaas zinoshaaki. Dazhi no vinjiem savus paardziivojumus pierakstiija. Lielisks piemeers ir pravietis Eceechieels (lasiit Biibeli Eceechieela 1-). Vinjsh sava "celjojuma" laikaa bijis paradiizee, kuru vinjsh arii apraksta, cik vien iespeejams. Kaapeec cik vien iespeejams? Redzi, "tajaa pasaulee" redzamaas lietas ir gruuti aprakstiit ar muusu pasaules vaardiem. Tur sajusto ir gruuti uzrakstiit uz papiira. Redziet, Biibele nav 1:1 patiesiiba. Kristietiiba man droshi vien iebildiis, bet es zinaashanaas par kristietiibu esmu vaajsh - neesmu paarliecinaats, kaa vinji uztver Biibeli. Taa, pie kaa mees palikaam? Ak jaa - pie taa, ka Biibele ir sanarkojushies vechu halucinaacijaas redzeetaa pierakstiijums. Taa nav. Pravieshiem ir taada lieta kaa - vinji tic, ka vinji dzird Dieva atbildes. Dievs atbild mums visiem uz muusu jautaajumiem, tomeer mees shiis atbildes neprotam dzirdeet. Pravieshi tic, ka dzird. Tad nu arii nehalucinaacijaas ieguutaa informaacija var tikt pierakstiita uz pravieshu ticiibas pamatu. Redziet, misticismaa nav taada lieta kaa - pieraadiijums. Ir - es redzeeju, taapeec taa ir. Tici vai netici. Labi, veel taalaak par to visu. Pravieshi atshkjiriibaa no shamanjiem (par kuriem nestaastiishu, jo taa jau sheit top masiivs referaats) ticeeja vienam Dievam. Vinji bija dumpinieki. Paarliecinaati, ka ir viens Dievs. Vinji pat kjeeninjiem staastiija Dieva celju. Bet vai kjeeninjsh ljaus, ka vinjam maaca dziivot? Visi agriinie pravieshi njeema nedabisku galu. Taatad - Biibelee sarakstiitais ir kaut kaadu vechu murgojums. Ne gluzhi taa. Redziet, tas, ko pravieshi bija sarunaajushi klejoja apkaart pa tautu kaa mutvaardu dailjrade. Taas lietas kuulaas pa tautu, tika apspriestas u.t.t. Tika pierakstiitas legjendas. Kaudzeem. Kaut liidz muusdienaam saglabaajushaas legjendas izlasiit ir fanaatisma jautaajums, bet she: www.earlyjewishwritings.com, philologos.org, ... Taatad - dazhi cilveeki izdomaaja shiis legjendas pierakstiit. Bet taa kaa neviens nelasiis kaut kaadu luuzeri uzrakstiito, vinji parakstiijaas ar slavenu cilveeku vaardiem, piemeeram Mozus. Nu tad beidzot ir pienaacis Biibeles laiks. Rabiini izdomaaja apkopot informaaciju Biibelee. Tas, ko vinji uzskatiija par pareizu, tika iekljauts Biibelee, tas ko nee - netika. Taatad - Biibele ir ne tikai traku vechu halucinaacijas un vecu tantu pljaapu gudru cilveeku pieraksts, bet arii mums jaatic rabiinu logjiskajai domaashanai un ticiibas izpratnei pareizaa rakstu izveelee. Taatad - vai Biibelei var ticeet? Par briinumu - jaa! Ja mees noticam, ka ir Dievs un vinja griba bija, lai vinja vaards shaadaa jociigaa veidaa nonaaktu Biibelee.
Bet ja jau Biibele nav tas pats labaakais avots - kas ir? Juudaisms. Jau pirms Biibeles apkoposhanas rabiini centaas izprast un skaidrot sveetos rakstus. Vinju skaidrojumi ir apkopoti masiivos apjomos. Tur var lasiit dazhaadu rabiinu domas par to, kaa vareetu skaidrot Biibeli, kaa uztvert dveeseli, Dievu, Saatanu u.tml.
Tagad par Saatanu. Kas ir Saatans? Senebrejiem vaards STN (SATANA, /Latviski:Shataan/) noziimee - prokurors, kaadinaataajs. Saatans ir tas, kas tevi dziives laikaa paarbauda, vai tu ljaujies kaardinaajumam. To var izteeloties apmeeram taa: peec naaves tu staajies Saatana priekshaa un Saatans saka: "Es tevi kaardinaaju tur un shitaa un tu ljaavies. Neesi Dieva cieniigs." Vinjsh ir Dieva suutnis. Vinja dariitais ir peec Dieva veelmes un paveeles. Saatans "savaac" tos cilveekus, kuri nepilda savu misiju? Kas ir cilveeka misija? Pabeigt pasaules radiishanu, pilnveidot pasauli. Dievs no cilveekiem prasa, lai
katrs cilveeks redzeetu visus paareejos kaa braaljus un maasas. Taads sava veida komunisms sanaak... Bet taads nu ir tas Dieva utopiskais meekjis saskanjaa ar Kabala. Kristietiiba jau droshi vien atkal teiks, ka Dieva meerkji mums nav ko pat veerts meegjinaat mineet - tas ir neizdibinaams utml.
Dievs - miilestiiba. Jaa, Dievs miil cilveekus, pie tam
visus. Vinja miilestiiba pret cilveekiem ir iipasha. Var uztvert to kaa teeva miilestiibu pret beernu. Jaasaprot, ka Dievs var pilniigi visu, jo ir visaugstaakais, bet tajaa pashaa laikaa sleedz deriibu ar cilveekiem. Mistikju izskaidrojums ir veel taalaaks - Dievs radiija cilveekus no miilestiibas. Tad kaapeec taapeec taadas lietas kaa Sodoma un Gomora? Kaapeec greeku pluudi? Kaapeec kari? No vienas puses cilveeks ir buutne ar speeju pasham izveeleeties. No otras puses - ja cilveeki iesliigst nenormaalaa izvirtiibaa, Dievam kljuust zheel, ka vinjsh vinjus radiijis. Taapeec vinjsh izniicina tos, kuriem nav celja atpakalj uz Dieva celja. Kaapeec arii beernus? Juudaismaa preteeji kristietiibai katrs nav piedzimis ar vienaadaam izredzeem. Greeki tiek iedzimti. Ne-juudi piedzimst ar taisno celju uz elli. Arii kristietiibaa tiek skaidrotas taadas lietas, tomeer tas nenonaak liidz vidusmeera kristiesha ausiim. To maacaas teologjijaa un var lasiit Vatikaana biblioteekaa. Neesmu zinoshs tajaa jomaa. Intersanti, ko Kabalaa domaa par shiim slepkavoshanaam...
Labi, es daudz samuldeeju pilniigi briesmiigi. Patiesiibaa pravieshi bija aarkaartiigi gudri cilveeki. Vinji nodarbojaas ar dazhaadu padomu doshanu cilveekiem sadziives utml jautaajumos. Nedriikt aizmirst, ka vinji nav paregji. Vinji staasta, kaa buus, ja klausiisi Dieva celja, un kaa - ja nee. Vinju misija ir vairot ticiibu. Vinji centaas mainiit cilveekus. Vinjiem tas neizdevaas.
Ak, jaa, viena lieta noteikti katram buutu jaapaardomaa. Cilveeki peec dabas ir egoistiski, ljauni u.t.t. Bet kas vinjus taadus radiijis? Dievs radiija cilveeku peec sava gjiimja un liidziibas. Pravieshus nodarbinaaja neizpratne par to. Bet tad vinji izdomaaja atbildi: Dievs deva cilveekiem iespeeju
izveeleeties kaa dziivot - labi vai ljauni. Dievs meklee draugus - kas
apzinaati meklee pareizo celju -
labaa celju, zinot iespeejamos celjus, zinot pasauli. Tajaa briidii pravieshi paarstaaja buut sociaalie padomdeveeji u.t.t., vinji saaka studeet pasauli. Taapeec, btw, ebreji ir tik sasodiiti paaraak biezhi Nobela preemijas sanjemosha tauta - gan shii deelj, gan arii taa deelj, ka cilveeku misija ir uzlabot pasauli. Vispaar skaista ticiiba. Ir truukumi, ir labumi. Kaapeec es to teicu? Ak, jaa, lai juus saprastu, kaadi cilveeki nokljuust paradiizee. Redziet, dazhaadaas ticiibaas viss tas niansee un variee.
Ko es gribu jums teikt. Lasiet Biibeli, ja ir laiks! Taa visnotalj ir interesanta action/debiilisma pilna graamata, ja nesaprot, kas ir pamataa. Un taa visnotalj ir interesanta graamata, ja zin skaidrojumus, vaardu, tulkojumu nianses (nee, es to visu nezinu, vados no dazhiem piemeeriem, piemeeram, ka fraaze "Es esmu, kas es esmu" iisteniibaa no ivrita var tulkoties triis veidos: "Es esmu, kas es biju." "Es esmu, kas es esmu." "Es esmu, kas es buushu." Ir pienjemts izmantot videejo). Neuztveriet Biibeli burtiski! Nav veerts!
P.S. Paarlasot sho tekstu, sapratu, ka rakstiiju paaraak aatri un konspektiivi. Daudz kas var tikt smagi nesparasts un paarprasts. Luudzu, jautaajiet man, ja kaut kas ir neskaidrs. Visu paskaidroshu, kas pasham skaidrs.