QUOTE(edg @ Dec 5 2005, 13:01)
QUOTE(Shumins @ Dec 5 2005, 12:55)
Abloms man...saakuma titrus neredzeeju, bet uzreiz iedomaajos, ka Disneja...stils traki liidziigs....
Saakumaa taa ir tikai nespeeja atshkjirt rietumu multiplikaacijas filmu razhotaajus. Veelaak taa paariet nespeejaa atpaziit nejeedziigi vienaados rietumnieku cilveekus...
Nē nu protams edg, Japāna ir ja ne nu gluži Visuma, tad Zemes naba jau nu noteikti!
Taka šorīt ir kašķīgs.
Es stipri apšaubu vai Tu esi ievērtējis pēdējos Disneja un vispār Rietumu animatoru darbus. Ja būtu, tad tādas muļķības nerunātu. Kaunējies būtu par tik virspusēju un vispārinātu viedokli, Tev tādi nepiestāv. Vecais nelaiķa onkulis Volts tomēr pelna cieņu kaut vai par to ka radīja pirmo pilnmetrāžas un krāsainu animācijas filmu. Upsss... daudzi Japānas animatori sākumā arī ietekmējās no viņa, bet šis fakts daudziem otaku ir kā skabarga pēcpusē, jo apgāž dogmu "sākumā bija anime, bet tikai pēc tam viss pārējais".
Labi, daudzi vecie Disneja gabali tiešām nāca kā no konveijera , bet jaunie tomēr ir vairāk vai mazāk atšķirīgi. Disney Co animatori mācās. Tostarp arī no Mijadzaki, kuru viņi uzskata par savu guru un galveno iedvesmas avotu.
Ne velti Disney Co. ir Ghibli starptautiskais distributors un pēc kontrakta VISU Mijadzaki gabalu eng dublāža top paša metra uzraudzībā.
Piemēri?
Disney: Bambi, Lion King, Brother Bear, Lilo&Stich, Pixar studios datoreksperimenti - The Incredibles, Toy Story u.c.
Ne-disneja darbi: Ice Age, Spirit: The Stallion of Cimarron (ļoooti iesaku), abi Shreki, Titan A.E. (šis gan pabāls padevies, bet respect par ideju, sen nav bijušas Sci-Fi ne-anime animācijas)
Es varētu ilgi turpināt. Jā, ilgus gadus pilnmetrāžas animācijas jomā izņemot Disneju gandrīz nekas cits nebija, ja neskaita padomju animācijas skolu, kura šķiet iespaidojās gan no Disneja, gan arī no animes un dažus franču/ungāru projektiņus.
Dreamworks un XX Fox iedrošinājās uzsākt kaut ko savu un tas viņiem vairāk vai mazāk izdevās. XX Fox šķiet jaunus animācijas projektus vairs nedzenā, bet Dreamworks gan. Aizvien sekmīgāk. Un liels pluss ir tas, ka viņi necenšas kopēt nedz Disneju, nedz animi bet mēģina atrast savu nišu.
Man ļoti patīk tas animācijas stils, kas piekopts Spirit, mūzika - Hanss Zimmers+Braiens Adamss. Reti kurš zina, ka savulaik pa radio drillētais Adamsa hits "Here I Am" patiesībā nāk no Spirit OST un tika rakstīts tieši šai filmai kā galvenā varoņa muzikālā "vizītkarte". Un nē - zirgs tur nedzied Viņš pat nerunā, ja neskaita iekšējo monologu. Tur arī cilvēki īpaši nerunā. Skaisti dabasskati, tāpēc ka animatoram sagribējās tos zīmēt, nevis tāpēc ka vajag un to var just.
Labi es beigšu vārīties. Man tomēr patīk animācija in general, tāpēc cienu gan animi, gan arī visu pārējo. Nu labi, atzīšos - Rozes Stiebras animācijas skola man riebjas. Jau kopš bērnības. Bet par Nesa un Nesijas izkropļošanu viņu vispār derētu ...