Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Monitori.
Anime forum > otaku.lv > Offtopic
bypass
Šodien tā kā iemaldījos M79 mājas lapā.
Ieraudzīju 19" LCD ViewSonic VA902 par 215ls.
Līdz šim labu 19" LCD biju rēķinājis uz kādiem 300ls.
Kādam ir VA902? Atsauksmes?

Biju domājis palikt pie sava 21" CRT LCD monitoru cenu dēļ, 17" negribu, jo pieradis esmu pie liela (uz kura, starp citu, animē skatīties ir daudz jaukāk nekā uz 15/17 collu pipucīša). Atšķirība cenas ziņā starp 17" un 19" pavisam nesen vēl bija krietni liela, toties starp 15" LCD un 17" LCD cenas starpība ir neliela kā parasti.

Un negribu, lai šis topiks pārtop par mērīšanos, kuram lielāks monis. Ja būtu "daudz" naudas, sēdētu es ar 24" LCD, bet, protams, man tādas naudas nav. biggrin.gif

Runājot par ietekmi uz redzi, kas vairāk bojā: CRT ar lielu, spēcīgu el.magn.lauku vai LCD?
Ieteikumi?
Niks
CRT kaitīgums redzei ir atkarīgs no horizontālās attēla pārzīmēšanās frekvences, kurai būtu jābut virs 100 Hz, bet LCD tas nav svarīgi (LCD monitori nav daudz kaitīgāki par papīra lapu). Labāku veikalu par M79 nezinu, tāpēc, ja neko daudz no datoriem nesaproti, vari paļauties uz pārdevēju. Konkrētais monitors ir ļoti labs.
bypass
Reti kuram 21" CRT monitoram refrešreits ir virs 100hz pie 1200x1000, kur nu vēl pie 1600x1200 un augstākas izšķirtspējas.

Mans CRT laiž 85hz pie 1200x1000, nevar sūdzēties.

Ak, jā, M79 tiešām ir viens no labākajiem veikaliem, ko es zinu, pārdevēji tur tiešām ir labi, daži pazīstami, tādēļ tā nav problēma. wink.gif

Konkrētais monitors ir ļoti labs.
Cerams.

Es tā spriežu, ja 19" maksā vidēji 250ls, moš' piemest un nopirkt 21" LCD, ar 1600x1200 max res, uh huh.
Moni es gribu labu un lielu, tā kā sēžu pie kastes daily un ilgi.
zenofex
Es arī meklēju labu LCD, bet man kvalitāte un dizains ir galvenais - apstājos pagaidām pie SONY SDM-HS95P. Baigi smuks un labi rāda smile.gif Laikam pavisam drīz man arī tāds būs.

http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,120983,00.asp
Niks
QUOTE(zenofex @ Oct 3 2005, 21:41)
Es arī meklēju labu LCD, bet man kvalitāte un dizains ir galvenais - apstājos pagaidām pie SONY SDM-HS95P. Baigi smuks un labi rāda smile.gif Laikam pavisam drīz man arī tāds būs.

http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,120983,00.asp
*

Man pikseļa izmērs nepatīk (meklē monitoru, kuram tas ir mazāks par 0.26 mm).
Update: Tikko atcerējos, ka LCD monitora un pikseļa izmēri veido ieteicamo izšķirtspēju, kura parasti ir arī maksimālā izšķirtspēja un pie kuras attēls izskatās vislabāk.
deleted-ray
Pa tēmu vai ne pa tēmu, bet noteikti iesaku LCD ņemt (nav elektromagnētiskā starojuma, acīm un veselībai labāk un galu galā ļoti maz vietas aizņem) Gan jau ka kvalitāte un dpi ir samērā augsti
Niks
Mums par elektromagnētisko starojumu fizikā nekas vēl nav mācīts, taču, manuprāt, to rada jebkura elektriska ierīce (arī vadi).
Sigfa
Nu, es seezhu pie CRT un taa ar labu domu. Kraasas ir 'dziivaakas' un patiikamaakas. Jaa, CRT ir vairaak viskautkaadu izstarojumu, bet LCD acis bendee veel vairaak nekaa tie visi kopaa ar savu nereaalo raustiishanos un indiigajaam kraasu gammaam. LCD prieksh manas gaumes paaraak 'spiid'. Tas ir kaa skatiities neonaa.
aigarius
LCD monitoriem ir vienkārši šausmīgas krāsas. Vislabāk pirkt profesionālu 21" monitoru Laika Mašīnā vai tml. Par 100-110 Ls var dabūt Dell 1110 vai IBM P21 (būtībā tas pats monitors, tikai nosaukums cits) bez defektiem. Automātiska krāsu kalibrācija (ļoti liela atšīrība). 1600x1200@85Hz, pie mazliet mazākas izšķirtspējas var arī 100Hz dabūt.
LCD monitorus es tikai notebookos atbalstu smile.gif
Church
QUOTE(aigarius @ Oct 4 2005, 00:14)
LCD monitoriem ir vienkārši šausmīgas krāsas. Vislabāk pirkt profesionālu 21" monitoru Laika Mašīnā vai tml. Par 100-110 Ls var dabūt Dell 1110 vai IBM P21 (būtībā tas pats monitors, tikai nosaukums cits) bez defektiem. Automātiska krāsu kalibrācija (ļoti liela atšīrība). 1600x1200@85Hz, pie mazliet mazākas izšķirtspējas var arī 100Hz dabūt.
LCD monitorus es tikai notebookos atbalstu smile.gif
*

beidzot redzu monitoru zinjaa liidziigi domaajoshu cilveeku ;> .. piemetiishu savas domas/viedokli monju sakaraa ..
imho gruuti atrast izdeviigaaku labaaku variantu par lietotu 21" CRT. pa 70-110 ls ieguusti normaalu moni, ar adekvaatiem parametriem. refreshrate ir subjektiivs, piem. mani pilniibaa apmierina 75 Hz minimum (eksperimentaali esu noveerojis, ka mazaak personiigi _man_ gan saapina acis, vairaak - opcionaali). citi var veeleeties vairaak. pret LCD ir antipaatijas, jo: lietotu i ljoti maz pieejams (nesenaas tirguu paraadiishanaas peec), parasti ir sliktaaka kraasu nodoshana (cvetovaja peredacha </.ru>), lielaaka latency (miinuss filmu skatiishanaa/speelees), un zemaaka maximaalaa izshkjirtspeeja (vis lielaakais miinuss personiigi man). CRT pateeree vairaal elektriibas? nah ;> - par cenu starpiibu starp lietotu CRT un jaunu LCD tu vari elektriibu apmaksaat dziivoklii tik ilgi .. ;DD. vieniigais pluss LCD - mazaak aiznjemtaa vieta uz galda (citiem varbuut buutiskaak / man vienaldziigi). taa kaa man nau obligaata veelmes peec plakana monitora apmierinaashana, attieciigi nau jaamaksaa arii par bik daargaakaam trinitron/diamondtron trubaam. bet izshkjirtspeeja .. i'll never settle for something less then 1600x1200@75Hz (nekas, esmu freaks kas taadas izshkjirtspeejas lieto arii uz 17", ja monis atljauj ;> )
P.S.
shim "leetajam" LCD modelim riebiigas aizdomas ka pixelju latency buus vienkaarshi briesmiigs. nu _neticu_, ka ne uz kaa reekjina netaupot, peekshnji zema cena. it sevishkji, ja citi vendori laizh aaraa daargaakus modeljus biidot PR adus par vinju innovatiivi samazinaato latency laiku.
Taka
Nu labrīt. Church, LCD monitori NESEN tirgū??? blink.gif

Pirmie LCD tirgū bija jau kādus gadus 10 atpakaļ, tiem tiešām krāsas bija greizas, bilde briesmīga. Derēja tikai tekstu apstrādei. Tagadējie ir ļoti labi. LCD ir nobriedis produkts, CRT ražošanu visu laiku griež nost un drīz pavisam no tiem atteiksies. Principā neviens šodienas "LCD" nav LCD bet gan TFT vai arī kāda cita tehnoloģija, par LCD tos sauc inerces pēc. Tom's Hardware ir laba info un daudzu LCD testi. Arī uz ātrumu spēlēs.
Man pašam ir Samsung 710N 17" (189 Ls, šī gada sākumā pirku) - nesūdzos. Krāsas labas, bremzes nav, vienīgais par ko es varētu papukstēt ir DVI ieejas trūkums. Pirms tam man bija 19" Samsunga CRT. Ij blakus nestāv.

Man aktuāla arī bija brīvāka vieta uz galda, mazāks energopatēriņš nešķita būtsks, tiesa LCD atšķirībā no CRT "nepatērē" gaisu istabā un to nesilda - dažiem tas ir labi, dažiem atkal slikti smile.gif

Par to latency - tā ir tāda pati datoristu dogma, kā otaku dogma par fansubu absolūto rulzību. Nu nav tam monim nekādas bremzes lai filmās vai spēlēs patiesi justu. Var jau protams būt, ka man acis ir sabremzētas smile.gif

LCD galvenie plusi:
Aizņem maz vietas, maz ēd elektrību, nebojā acis - refresh rate principā neeksistē, īpaši DVI pieslēgumam - digital-to-digital, bilde ideāla. Ļoti labs kontrasts jo īpaši darbam at tekstiem, CRT monitoru savirzes problēmas neeksistē.
Eksistē profesionāli LCD monitori - tiesa tie maksā daudz dārgāk - 17" LCD virs 400Ls
LCD visu laiku attīstās un cenas krīt, kā jau teicu - gada sākumā par 215Ls knapi varēja 17" LCD dabūt, ja paveicas...

LCD galvenie mīnusi:
Fiksēts izšķirtspēju skaits - teiksim 17" LCD tās ir tikai 4 - 640x480, 800x600, 1024x768 un 1280x1024. Pie zemākām izšķirtspējām teksts paliek "pūkains" jo monitors pikseļus dublē. Es vakar testa pēc palaidu veco TIE Fighter (DOS, 640x480) neizskatījās slikti.
CRT nav tik ierobežoti. Latency un krāsas jau sen nav problēma, sorry.
LCD pagaidām ir dārgāki nekā tā paša izmēra CRT.

CRT galvenie plusi:
Plašs izšķirtspēju klāsts, liela refresh rate izvēle, nav problēmas ar ātrumu, bet šis punkts vairs nav tik atuāls. LCD ir panākuši CRT pēdējos pāris gados. Lieli CRT maksā lētāk par lieliem LCD - pagaidām.

CRT galvenie mīnusi:
Izstarojums, refresh rate problēmas - bojā acis, savirzes problēmas - nevienam CRT nav ideāla staru savirze, tas praktiski nav iespējami. aizņem neganti daudz vietas, nejēdzīgi smagi, daudz rij elektrību, bojā gaisu smile.gif CRT ir novecojusi tehnoloģija un tiek ņemta nost no ražošanas
lastguru
Ir objektiivie testi par kraasu atteeloshanu, kurus LCD vienmeer zaudee, ir pazinjas interneta kafeiniicaa, kur staav paarsvaraa LCD, bet ir arii dazhi CRT, jo geimeri var just bremzi uz LCD monitorem. turklaat, lcd only good kad uz to skataas taisni, tikliidz skaties ar kaadu lenkji, taa uzreiz bilde kropljojas, crt taadu probleemu nav.

Tomeer, LCD tehnologjija visu laiku attiistas. ja saliidzinaat videeji labus lcd pat ar sliktiem crt, tad buus manaamas visas taas probleemas. ja saliidzinaat to ar labiem lcd, kaut vai ar to sony, nu nekaadas probleemas ar kraasaam es nevaru pamaniit... lcd nebojaa veseliibu un neaiznjem vietu. taa kaa games nespeeleeju, kraasas mani apmierina uz labiem lcd, un man ruup manu acu veseliiba, izveeleetos LCD
Roze
Par to latency - tā ir tāda pati datoristu dogma, kā otaku dogma par fansubu absolūto rulzību. Nu nav tam monim nekādas bremzes lai filmās vai spēlēs patiesi justu. Var jau protams būt, ka man acis ir sabremzētas

Vai esi mēģinājis FPS spēlēt?
Datoristi jūt ka mousei nav pareizais refresh reits, ka tīkla pakešu latency ir pārāk augsts un tu saki ka uz LCD nav nekādas nozīmes smile.gif
Taka
Nu paga... es jau nerunāju par FPS frīkiem kam katrs hercs uz svara biggrin.gif
Es ticu, ka viņiem LCD nederēs. Runāju par prozaiskākām lietām, tāpat attēlu apstrādātāji un datormākslinieki droši vien strādā ar CRT, tikai ļooti krutiem.

Gribu tikai vēl atgādināt, ka lielāks monitors prasa kvalitatīvāku "piebarošanu". Skatīties screenerus, zema bitreita failus un RMs (šis sakainais formāts vispār vēl dzīvo?) uz 21" CRT vai LCD ir pretīgi.
Tiesa, cik zinu bypass parasti dod priekšroku kvalitatīvam materiālam - gan tehniski, gan saturiski.
bubu
Nu var jau ne-fulscreenā skatīties. Vai arī atkāpties no monitora patālāk.
Taka
smile.gif Lielu monitoru tāpēc jau pērk lai fullscreen skatītos, citādi jau var iztikt ar 10 gadus vecu 15" CRT.
ETM
Varbut lielu monitoru peerk lai lielajaa izskjirtspeejaa satilpinaatu peec iespeeas vairaak noderiigu lietu? Personiigi man buutu daudz eertaak programmeet, ja man visas vajadziigaas mantas buutu nevis izbraucoshos tabos, bet gan fikseetas, bet kodu ta arii jaaredz, tapeec arii lielu ekraanu vajag. pie kam tad vareetu arii stuuriitii kaadu blakus lietu palaist.

LCD pilniigi visiem normaali nopeerkamiem kraasas ir diivainas. un refresh rate, ja arii nav svariigs skatoties kaadu muuviku, kursh taapat iet at 25 kadriem, bet jebkuraa geimaa, kur ir kaut mazaaka action aizkjere uzreiz viss pludos. Ja to arii nevar netrenneeta acs uzreiz pamaniit, skatoties uz LCD, tad, ja blakaam noliek CRT, saliidzinaashanai, tad atskjiriibu var saskatiit jebkursh.

kopsavilkums: LCD nerullee, bet aiznjem maz vietas. CRT rulle smagi, bet dazhi uzskata ka tie ir kaitiigi, neskatoties uz to, ka dirneeshana pie kompa 24/7 arii necik veseliiga nav.
bypass
ETM, tieši uzķēra manu gadījumu.
Liels monis man ir tieši koda pārskatāmības dēļ. Modelēt un rakstīt arī uz tāda ērtāk/vieglāk.
Bet tā kā 1600x1200 es pārāk bieži neizmantoju, jo pie dotās rezolūcijas mans 21" velk tikai uz 72-75hz, kas, manuprāt, jau ir robeža, biju domājis nopirkt LCD, ja galu galā reāli sēžu ar 1200x1024@85hz (par ko īpaši nesūdzos).

Primārais LCD iegādes iemesls - kaitīgums.
CRT izmērs mani neskar, bet smags gan maita un visi gar viņu ejošie vadi sačokurojās el.magn.lauka ietekmē. smile.gif

Laikam atlikšu LCD iegādāšanās atrakciju uz pus-gadu or so.

Runājot par geimiem, man te blakām stāv tieši Takas modelis, LCD 17" Samsungs 710N, fpēešku nevienu uz viņa nebiju laidis(būs jāpalaiž), bet stratēģijām un turn-based spēlēm vainas nekādas, biju laidis Homeworld'u uz viņa. Monis ir labs, arī par viņu nesūdzos. Priekš manis nedaudz par mazu. Jaunās fpeškas tāpat pieraustītos uz manas sistēmas, un tās netiek spēlētas (that's what i've got PS2 for).

Skatoties animē nekādi plūdi nav. Nepierasti izskatās teksts, krāsas un vēl šas tas.

Paldies.
lastguru
btw, ja vajag lielaaku ekraana, tad varbuut padomaajiet par diviem monitoriem

QUOTE(bypass @ Oct 4 2005, 21:14)
Skatoties animē nekādi plūdi nav. Nepierasti izskatās teksts, krāsas un vēl šas tas.

tas ir kaa, neparasti? varbut kaadus settingus pakonfigureet?
bypass
Neparasti salīdzinot ar CRT.
Nepierasti tas ir.
Faplo
Paar mani naaca apgaismiiba tiesaaam veljoprojam neticas ka LCD monitori neboja acis. Taa palasiju netaa par LCD monitoriem un man taaads jautaajums par mirusiem pixeliem vai vini ar laiku paraadas ja / nee? Un vai kaads vareetu pateikt cik ilgi apmeraam kalpo LCD monitors dry.gif
Niks
Ja pareizi atceros, LCD mūžs ir aptuveni 3 lidz 4 gadi, jo aizmugurē ir lampa, kurai ir aptuveni tik ilgs mūžs. Par mirušajiem pikseļiem neko daudz pastāstīt nevarēšu.
lastguru
hmmm... dziivee neesmu noveerojis mirushos lcd monitorus... parasti kaut kaa tie diez gan brashi turas arii vairaak par 3-4 gadiem... savaadaak jau visi notebuki buutu beigti kuriem ir procis liidz (ieskaitot) Pentium-III... bet tad veel, notebukiem parasti lcd matricas ir ieveerojami labaakas nekaa parastiem leetiem lcd monitoriem nopeerkamiem veikalaa - tur parasti neekonomee uz displeja kvalitaates. un sony notebukiem ir LJOTI labas kraasas

un dead pikselji ar laiku manupraat neparaadas, bet gan rodas razhosjanas procesa nepilniibu deelj. ja dead pikselji ir - tas ir uz visiem laikiem, shii kaite nepaaries. razhotaaji parasti dod garantiju kas staajas speekaa pie kaada noteiktaa dead pikselju skaita, bet liids kaadiem 5-7 noteikti nekaadas garantijas neglaabs
Church
QUOTE(lastguru @ Oct 4 2005, 21:13)
...
un dead pikselji ar laiku manupraat neparaadas, bet gan rodas razhosjanas procesa nepilniibu deelj. ja dead pikselji ir - tas ir uz visiem laikiem, shii kaite nepaaries. razhotaaji parasti dod garantiju kas staajas speekaa pie kaada noteiktaa dead pikselju skaita, bet liids kaadiem 5-7 noteikti nekaadas garantijas neglaabs
*

dead pikselji parasti nevis rodas, bet konkreets skaits i pieljaujams lai matricu pieljautu par "deriigu" peec razhotaaja standartiem.. savaadaak 100% visu pixelju lcd matricas buutu vismaz 2x mazaak - attieciigi 2x daargaak. nezinu statistiku, iespeejams - veel vairaak reizhu.
Niks
QUOTE(lastguru @ Oct 4 2005, 22:13)
hmmm... dziivee neesmu noveerojis mirushos lcd monitorus... parasti kaut kaa tie diez gan brashi turas arii vairaak par 3-4 gadiem... savaadaak jau visi notebuki buutu beigti kuriem ir procis liidz (ieskaitot) Pentium-III... bet tad veel, notebukiem parasti lcd matricas ir ieveerojami labaakas nekaa parastiem leetiem lcd monitoriem nopeerkamiem veikalaa - tur parasti neekonomee uz displeja kvalitaates. un sony notebukiem ir LJOTI labas kraasas

*

Portatīvajos, šķiet, tādu nav, bet galdatoru LCD monitoros ir (varbūt neparezi atceros monitoru dzīves ilgumu).
lastguru
QUOTE(Church @ Oct 4 2005, 22:40)
dead pikselji parasti nevis rodas, bet konkreets skaits i pieljaujams lai matricu pieljautu par "deriigu" peec razhotaaja standartiem.. savaadaak 100% visu pixelju lcd matricas buutu vismaz 2x mazaak - attieciigi 2x daargaak. nezinu statistiku, iespeejams - veel vairaak reizhu.
*

mmm... nu jaa, to pashu arii gribeeju pateikt tongue.gif

QUOTE(Niks @ Oct 4 2005, 22:50)
Portatīvajos, šķiet, tādu nav, bet galdatoru LCD monitoros ir (varbūt neparezi atceros monitoru dzīves ilgumu).

portatiivajos ir - es redzeeju. vnk kaa jau teicu portatiivajos ir kvalitatiivaakas matricas kuraam ieveerojami mazaaks procents defektiivo pikselju
Niks
Man ir tāda sajūta, ka mēs viens otru pārpratām. Es runāju par lampām, kuras izstaro UV starus un kuru dzīves ilgums arī nosaka monitora dzīves ilgumu, nevis mirušajiem pikseļiem.
lastguru
QUOTE(Niks @ Oct 4 2005, 23:51)
Man ir tāda sajūta, ka mēs viens otru pārpratām. Es runāju par lampām, kuras izstaro UV starus un kuru dzīves ilgums arī nosaka monitora dzīves ilgumu, nevis mirušajiem pikseļiem.
*

kas tur veel par UV stariem? IMHO lampa (parasti, viena, dazhos manitoros - divas) izstaro balto gaismu... un visos modernajos lcd monitoros ir viena un taa pati TFT tehnologjija, varbuut tikai ar nelielaam variaacijaam tehnologjiskajaa procesaa
Niks
Par LCD monitoriem lasīju pirms pāris mēnešiem, tāpēc kļūdaini atceros.
Taka
Domāju, ka bypass'am tiešām labāk nogaidīt, ja tiek mērķēts uz 21" LCD. Pēc kāda pusgada tiem cenas nokritīsies un tad varēs ņemt.
Ja cilvēkam FPS un attēlu apstrāde nav būtiskākais tad LCD jau tagad ir labāka izvēle nekā CRT. Jo īpaši programmeriem, kuriem ir darīšana ar lielu tekstuālās info apjomu. Kā reiz priekš LCD. Ir redzēts developeriem pat 2 LCD moņi pie viena datora cool.gif
zenofex
Jā, jā, šitās sarunas man atgādina vynil vs CD vai arī CD vs MP3 sarunas. Manuprāt cilvēkam - patērētājam, LCD ir daudz labāks. Nu nav tās atšķirības tik pamanāmas, lai, piemēram, nevarētu filmu skatīties, vai kādu spēli uzspēlēt, kur viss nenotiek pārdabiskā ātrumā.
Taka
Vienkārši zeno domāja ideju, ka vienas tehnoloģijas atnāk un citas noveco un aiziet. Bet vienmēr ir cilvēki kuri turēsies pie aizejošās tehnoloģijas līdz pēdējam, un būs citi, kuri izmēģinās jauno lietu pirmie.
Tā bija ar vinila platēm, audiokasetēm, videokasetēm, lāzerdiskiem utt. Tāpat tas tagad notiek ar CRT monitoriem un to nav jāuzņem "uz nažiem". Normāls attīstības process. Tāpat notiks ar DVD, gan jau arī LCD nomainīs kaut kas cits.
Vienkārši datoru displeju tehnoloģijā kopš pašiem PC pirmsākumiem bija tikai CRT un cilvēki ir pieraduši. LCD bija "tikai priekš laptopiem". Tagad tas tā vairs nav. Aizvien pieaugošais pieprasījums pēc miniaturizācijas un mazāka energopatēriņa noved pie tā, ka LCD monitori un televizori pamazām izspiež CRT no apgrozījuma. Pie tam LCD monim praktiski 90% ir atkarīgi tikai no matricas kvalitātes, borta elektronika spēlē ļoti mazu lomu - tikai vadība.
Savukārt CRT borta elektronikas un kineskopa kvalitātes attiecība ir gandrīz 50/50.

Un naglas labāk dzīt ar āmuru - daudz ērtāk, kvalitatīvāk un ātrāk sanāk happy.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.