Nu labrīt. Church, LCD monitori NESEN tirgū???
Pirmie LCD tirgū bija jau kādus gadus 10 atpakaļ, tiem tiešām krāsas bija greizas, bilde briesmīga. Derēja tikai tekstu apstrādei. Tagadējie ir ļoti labi. LCD ir nobriedis produkts, CRT ražošanu visu laiku griež nost un drīz pavisam no tiem atteiksies. Principā neviens šodienas "LCD" nav LCD bet gan TFT vai arī kāda cita tehnoloģija, par LCD tos sauc inerces pēc. Tom's Hardware ir laba info un daudzu LCD testi. Arī uz ātrumu spēlēs.
Man pašam ir Samsung 710N 17" (189 Ls, šī gada sākumā pirku) - nesūdzos. Krāsas labas, bremzes nav, vienīgais par ko es varētu papukstēt ir DVI ieejas trūkums. Pirms tam man bija 19" Samsunga CRT. Ij blakus nestāv.
Man aktuāla arī bija brīvāka vieta uz galda, mazāks energopatēriņš nešķita būtsks, tiesa LCD atšķirībā no CRT "nepatērē" gaisu istabā un to nesilda - dažiem tas ir labi, dažiem atkal slikti
Par to latency - tā ir tāda pati datoristu dogma, kā otaku dogma par fansubu absolūto rulzību. Nu nav tam monim nekādas bremzes lai filmās vai spēlēs patiesi justu. Var jau protams būt, ka man acis ir sabremzētas
LCD galvenie plusi:
Aizņem maz vietas, maz ēd elektrību, nebojā acis - refresh rate principā neeksistē, īpaši DVI pieslēgumam - digital-to-digital, bilde ideāla. Ļoti labs kontrasts jo īpaši darbam at tekstiem, CRT monitoru savirzes problēmas neeksistē.
Eksistē profesionāli LCD monitori - tiesa tie maksā daudz dārgāk - 17" LCD virs 400Ls
LCD visu laiku attīstās un cenas krīt, kā jau teicu - gada sākumā par 215Ls knapi varēja 17" LCD dabūt, ja paveicas...
LCD galvenie mīnusi:
Fiksēts izšķirtspēju skaits - teiksim 17" LCD tās ir tikai 4 - 640x480, 800x600, 1024x768 un 1280x1024. Pie zemākām izšķirtspējām teksts paliek "pūkains" jo monitors pikseļus dublē. Es vakar testa pēc palaidu veco TIE Fighter (DOS, 640x480) neizskatījās slikti.
CRT nav tik ierobežoti. Latency un krāsas jau sen nav problēma, sorry.
LCD pagaidām ir dārgāki nekā tā paša izmēra CRT.
CRT galvenie plusi:
Plašs izšķirtspēju klāsts, liela refresh rate izvēle, nav problēmas ar ātrumu, bet šis punkts vairs nav tik atuāls. LCD ir panākuši CRT pēdējos pāris gados. Lieli CRT maksā lētāk par lieliem LCD - pagaidām.
CRT galvenie mīnusi:
Izstarojums, refresh rate problēmas - bojā acis, savirzes problēmas - nevienam CRT nav ideāla staru savirze, tas praktiski nav iespējami. aizņem neganti daudz vietas, nejēdzīgi smagi, daudz rij elektrību, bojā gaisu
CRT ir novecojusi tehnoloģija un tiek ņemta nost no ražošanas