Taatad gribeetu uzdot jums, toposhie studenti, un arii jums, sekmiigie absolventi un visiem paareejiem foruma iedziivotaajiem kam ir ko teikt sekojoshu teemu diskusijaam: vai vispaar ir veerts maaciities universitaatee un kaapeec, un arii kaa izveeleeties augstskolu un novirzienu.
Sorry par garo postu, centiishos rakstiit interesanti, bet ja negribaas, paareejo posta dalju varat nelasiit
Kad cilveekam pienaak peedeejais, 12-tais mokpilnais gads piespiedu maaciibaas videejaas izgliitiibas iestaadee, vinjsh/vinja saak ciitiigi liidz saapeem galvaa domaat, domaat un veelreiz paardomaat savu likteni. Ja liidz shim muusu iespeejas bija pusliidz vienaadas, tad peec shiis robezhas saakas pieaugusho pasaule, daudzu izveelju pasaule, kur ir svariigi, dziivei svariigi pienjemt pareizos leemumus, zinot ka sho leemumu rezultaatu mees redzeesim sameeraa taalaa naakotnee. Un pirmais solis, pirmais leemums shajaa pasaulee tradicionaali saakas ar augstskolas izveeli un iestaashanaas kaadaa fakultaatee, apmeeram jau nojaushot konkreeto novirzienu taalaakajaas maaciibaas.
Lai buutu interesanti uzsaakt diskusiju, un dotu atbalsta (atstumshanas) punktu, pateikshu dazhus vaardus par sevi. Izmaacoties skolaa (krievu skolaa, btw) meegjinaaju tikt uz valsts universitaateem (taapeec ka maxaat negribeejaas). LU uz budzhetu netiku, tad aizgaaju uz RTU. Atshkjiriibaa laikam no daudziem shii foruma iemiitniekiem, fakultaates izveele man bija gandriiz automaatiska - es esmu caurcaureem datorikjis, attieciigi uzminiet uz kaadu fakultaati aizgaaju. Maaciibas man bija galaiciigas un neinteresantas. varbuut taapeec ka esmu slinjkjis ar galvu uz pleciem... Otrajaa kursaa saaku domaat: "ko es sheit vispaar daru?" Manas paardomas mani noveda pie neizbeegamaa: maaciibas es pametu otraa kursa viduu (tie kas maaciijaas kopaa ar mani tagad laikam ir magjistrantuuras otrajaa kursaa), ko nenozheeloju, jo visu ko es gribeeju panjemt no augstskolas, es panjemt paspeeju.
Kaut gan man patiik apgalvot ka neredzu jeegu maaciities universitaatee, taa nebuutu pilna patiesiiba (laikam jau tie buutu meli), bet kaapeec es pametu? Uzskatu ka papiiriitis neko nedod reaalajaa dziivee vairaak kaa izdeviigaaku starta poziiciju nekaa tiem kam taa nav. Bet tas attiecas tikai uz starta poziiciju. Iespeejams ka valsts iestaadees nav taa, bet privaatajaa bizmesaa cik es varu saprast ir ka veertee cilveeku un vinja veertiibu, nevis to ka vinjsh bija speejiigs izteereet savus labaakos gadus papiiiisha iegaadei. Piemeeram, ja esi nostraadaajis 3 vai 4 gadus un esi ljoti speejiigs darbinieks, tad reaali neviens jaunizceptais bakalaurs manupraat nesastaada jums veeraa njemamo konkurenci. Kaapeec es nenozheeloju ka maaciijos? Vieniigais (un svariigaakais) labums ko biju ieguvis universitaatee ir stiprs "speeriens" atveertaa koda kustiibaa un IT asociaacijaas no cita studenta ar kuru iepazinos tur pat, RTU, - aigariusa. Varbuut es vareetu veelaak pastaastiit kur mani ir novedis shis celjsh un kaadaa veidaa kljuvu var vienu no ietekmiigaakajiem cilveekiem Latvijas IT nozaree, man tagad jau apnikaas drukaat un jums - lasiit, to atstaasim citai reizei. Bet sausais atlikums ir taads ka ja nebuutu universitaates, es pashlaik vistivcamaak ka buutu sisadmins kaut kaadaa siikaa kantorii bez nopietnajaam izaugsmes iespeejaam. Taads ir mans staasts...
Discuss.