Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Biibele biibele
Anime forum > otaku.lv > Offtopic
Yume
ShinChan > sievieteem logikas vispaar nav.. tu to nezinaaji? Taapeec veri uz to nebalstiites.. dry.gif
Un zini, ja sadaljaa par vecumu aiziet runa par nacionaalismu, tas jau taaka bish pa taalu!
ShinChan
QUOTE (Yume @ Apr 18 2004, 12:49 PM)
ShinChan > sievieteem logikas vispaar nav.. tu to nezinaaji? Taapeec veri uz to nebalstiites.. dry.gif

Un kad es preteejam dzimumam saku ko liidziigu, tad tas nez kaapeec apvainojas blink.gif Prieks ka vismaz sjajaa forumaa sastopami progresiivi domaajosji cilveeki smile.gif
edg
Yume, saruna nav par nacionaalismu. Ja pacenshas, var uzskatiit, ka saruna ir par to, ka buutu jaarunaa x valodaas reizee, lai perfekti izteiktos. Protams, nav par teemu, bet noziimiigs temats, kursh skan anime-japaanisma teemu smagi smagi. Ja ruupiigaak straadaatu shii foruma administratiivaa puse, dalja no shii thread jau sen buutu paarcelta uz citu thread.
ShinChan
QUOTE (edg @ Apr 18 2004, 08:39 PM)
Yume, saruna nav par nacionaalismu. Ja pacenshas, var uzskatiit, ka saruna ir par to, ka buutu jaarunaa x valodaas reizee, lai perfekti izteiktos.

Interesantu domu aizkjeeri. aizvien biezjaak sevi piekjeru situaacijaas, kad ljoti gruuti naakas piemekleet kaadu atbisltosju vaardu latviesju val., tacju uz meeles ir anglju, vaacu, krievu variants. the more you know... the less you know ohmy.gif
Yume
Ha, nu SninChan.. tas par to logiku, bija taa.. Es to teikt varu, bet ja kaads to pemeeginaas pateikt man, tad ilgi par to nozheelos.
Bet runaajot par valodu zinaashanaa, taa jau arii ir, teiksim no psihologiskaa viedokla, tu vienkaarshi meklee pareizaako sinoniimu, taa kaa vaardu kraajusm paplashinaajies, tu meklee arii citaas valodaas, taapeec viss juuk kopaa.
Man pie shiis chupas veel ir Japaanju un Zviedru valod, jo abas maacos reizee, tikai ar dazhaadu intensitaati.. tongue.gif
edg
9. klasee es biezhi attapos, ka domaaju angliski, un attapos tikai taapeec, ka nepratu kaadus vaardus atrast, taadeejaadi paarmetoties uz latvieshu vaardiem. Tagad kaut kaa negadaas. Tomeer izteicienu kraajums anglju valodaa ir milziigs, un negribot jaasaak piedomaat pie taa, kaa paartulkot fraazi latviski, lai preciizi izteiktos. Iisteniibaa izteicienu kraajums tik liels, ka ir temati, kurus angliski runaat ir daudz vieglaak, varu skaidraak izpaust savas domas.

Japaanju valodaa shitaa domaat veel nav gadiijies... Ja nu vieniigi reizeem ejot prom no maajaam gribas teikt "ikimasu!". Pie taa laikam Chobits vainiigs... tongue.gif
ShinChan
QUOTE (Yume @ Apr 18 2004, 10:01 PM)
Ha, nu SninChan.. tas par to logiku, bija taa..

Nu vai tad es kaads aamurs?! Vienkaarsji nelaizju garaam iespeeju palaist kaadu sarkasmu, kas baazeets uz valdosjajiem stereotipiem par dzimumu atskjiriibaam (kuru, starp citu, pasviedi pati). Taas man iegaajies kircinot vienu pastulbu kursabiedreni. Dazjreiz citeeju Mozus pirmo graamatu vai arii Arsitotelja un Platona uzskatus par sievietes lomu sabiedriibaa nu stuff like that. Noder arii teicieni "sieviete- cilveeka labaakais draugs", "kuche, kirche, kinder". tas taa paaris izmantojami teksti iesaaceejam feminisma kustiibas niideejam.
P.s. patiesiibaa es jau taa nedomaaju wink.gif bljaaviens, nu jau saakaas riktiigs offtopics, apsolu, ka labosjos.
edg
Es gan nelaboshos: ShinChan, kas Mozus pirmajaa graamataa bija teikts par sievieshu lomu sabiedriibaa? Sit mani nost, ja neatcereeshos, un buus jaalasa ottreiz.
Batou
principaa, biibele kopumaa ir shovinistisku viirelju izdomaajums. sievietes biibelee to vien dara, kaa lauza rokas un juut liidzi ar sirdi un dveeseli. been there done that. muusdienaas ir tomeer kaut kas cits vajadziigs. sore ja kaadu aizvainoju (tb ja kaads ir karojosh religjisks fanaatikjis).
ShinChan
QUOTE (edg @ Apr 18 2004, 11:20 PM)
Es gan nelaboshos: ShinChan, kas Mozus pirmajaa graamataa bija teikts par sievieshu lomu sabiedriibaa? Sit mani nost, ja neatcereeshos, un buus jaalasa ottreiz.

Es pie sjiis teemas negribeeju atgriezties, bet pats izprovoceeji smile.gif
. “Un Dievs tas Kungs izveidoja cilvēku no zemes un iedvesa viņa nāsīs dzīvības dvašu; tā cilvēks kļuva par dzīvu būtni.. Tad Dievs tas Kungs lika cietam miegam pār cilvēku nākt. Un kad tas bija aizmidzis, Viņš izņēma vienu no viņa sānu kauliem, aizpildīdams vietu ar miesu. Šo sānkaulu, ko Viņš no cilvēka bija izņēmis, Dievs tas Kungs izveidoja par sievieti un lika tai iet pie cilvēka. Tad cilvēks sacīja: “Šī tiešām ir kauls no mana kaula un miesa no manas miesas! Tai būs saukties par vīreni (sievu), tāpēc, ka tā no vīra ņemta. Tādēļ vīrs atstās tēvu un māti un pieķersies savai sievai, un tie kļūs par vienu miesu”” (1.Mozus.2:7-24) (citaatu savilkums)
un: : “Sāpēs tev būs bērnus dzemdēt, un tava iegriba būs pēc tava vīra, bet viņam būs valdīt pār tevi” (1.Mozus.3:16)

tas nu taa, he, he, par feminisma teemu pat naacaas vienu referaatu rakstiit.

@ outlawz: tev ir pilniiga taisniiba, tacju kameer Biibele legjitimee manu pasjreizeejo statusu (viiriesja) es uz to atsauksjos kad vien vareesju biggrin.gif

P.s. Nu sjis topiks jau ieiet pavisam citaa sliedee
edg
Nu tai pirmajai daljai nebija ne vainas. Bet "tava iegriba būs pēc tava vīra, bet viņam būs valdīt pār tevi" - to dalju es kaut kaa aizmirsu tongue.gif

Bet Ieva jau pati bija vainiiga, ka to aaboliiti rija un veel viiram iebaroja! Sievieteem buus ciest deelj Ievas greekiem, kaa vinjas ir Ievas peecnaaceejas!
ShinChan
QUOTE (edg @ Apr 19 2004, 10:42 AM)
Nu tai pirmajai daljai nebija ne vainas

Nu tas bija domaats kaa noraade uz to, kas peec Biibeles ir uzskataams par cilveeku, kaa arii uz to ka viirietis ir primaars un sieviete ir sekundaara. Sjaadas atzinjas sekas mees baudaam veel liidz sjai dienai. Atliek vien paraudziities uz strikto sociaalo lomu daliijumu starp dzimumiem. It kaa demokraatiska sabiedriiba, tacju vienalga ar skjiibu aci tiek uzluukotas sievietes, kas veelas darboties "viiriesju" sfeeraa. To vai tas ir pozitiivi vai negatiivi viennoziimiigi atbildeet nevar.
standby
* garamejot*

Nu nezinu, man reizem shkjiet, ka mazak ir jalauza galva par dzimumu problemam bet vairak jadoma par to vai vispar esi cilveks

Es pieturos pie uzskata ka atshkjiriibaa slepjas Lielaa jega wink.gif
ShinChan
QUOTE (standby @ Apr 19 2004, 02:21 PM)
Es pieturos pie uzskata ka atshkjiriibaa slepjas Lielaa jega wink.gif

Buutu tev ljoti pateiciigs, ja tu nedaudz konkretizeetu savu izteikumu. Un kas ir Lielaa jeega?
edg
Man patiik standby doma smile.gif Mans fanaatisms uz religjijas peetnieciibu nepaliek mieraa, kameer galvaa nav 100 dazhaadi veidi, kaa tulkot biibeli.

Diemzheel pagaidaam lielajai jeegai cilveeki nav devushi iisti labus skaidrojumus, un pashi ticiigie uzskata, ka Lielaa jeega nav jaatulko, jo taa tikai pasham Dievam ir saprotama. Par nelaimi vinjiem, kameer nebuus dots speeciigs maajiens uz Lielaas jeegas ticamu skaidrojumu, mees pietureesimies pie brutaali tieshaa tulkoshanas veida, hroniskaas nevis filozofiskaas uztveres.

Visaadaa gadiijumaa mees noteikti nevaram piekasiities vaardam "cilveeks", kameer nerubiijam senebreju valodu tongue.gif
Guest
QUOTE (edg @ Apr 19 2004, 04:27 PM)
Visaadaa gadiijumaa mees noteikti nevaram piekasiities vaardam "cilveeks", kameer nerubiijam senebreju valodu tongue.gif

Dzimumu kontekstaa jau runa nav tikai par Biibeli vien. Jau 2000 gadu Eiropaa (un cik zinu paarsvaraa arii citur pasaulee) oficiaali pastaav patriarhaats (arii Bokacjo savaa "Dekameronaa" sievieti neapziimee ar vaardu cilveeks). Lai ko jums buutu maaciijusji skolaa varu apgalvot, ka matriarhaats kaa taads pat akmens laikmetaa nebija. Biibele ir tikai viens speeciigs sjiis valdosjaas sabiedriskaas iekaartas balsts. Biibele, lai kaa radikaaliem kristiesjiem to gribeetos noliegt, nav ar Dieva roku rakstiits darbs. Tai ir liels uzslaanjojums (esojsaas kultuuras un sabiedrisko attieciibu uzslaanjojums), kas neljauj sjim darbam pieiet nekritiski.
Ar sjo penteri es vedinu uz domu, ka Biibele vien apraksta konkreetus veesturiskus faktus (krietni paarspiileetaa izklaastaa) un tas ka pasjalaik sjii graamata tiek lietota kaa universaals tikumu kraajums man liek apsjaubiit domu, ka tuvaakajaa naakotnee dzimumu liidztiesiibas jomaa vareetu kas mainiities, johaidii, mees tacju runaajam par gadu tuukstosjiem ilgusju sociaalo kultuuru, kas katram zeenam un meitenei caur maates kruuti ir ziidiita visu sjo laiku. Manupraat tas ir strupcelsj un piedodiet, dailjais dzimums, gaisma tunelja galaa nav saredzama. Bez tam pasjreizeejaas situaacijas izveidee vainojami ir abi dzimumi.
P.s. paldies edg par iisu ieskatu lielajaa jeegaa. manupraat arii ljoti neviennoziimiigs jautaajums.
P.s.s Vai ir kaada ideja kaa sjo topiku veel vairaak vareetu "izvarot"?
ShinChan
Bljaaviens, aizmirsu ielogoties mad.gif ieprieksjeejais posts kaa jau vareeja nojaust peec nesakariigaa texta ir mans
edg
Un es lasot nevareeju saprast, kursh te uzradies un saak baigaas gudriibas plaatiit biggrin.gif

Topika turpmaakaa izvaroshana:

Par matriarhaatu: Iespeejams, ka tieshaam pastaaveeja taads veestures posms, kuraa cilveeku eetiskaas normas bija pakaapushaas liidz liimenim, kursh augstaaks par muuseejo. Shajaa veestures posmaa cilveeki(viirieshi) nevis tikai oficiaali atzina sievieshu tiesiibas, bet arii ljaava sievieteem ticeet, ka vinjas visu nosaka un paar visu valda. Kaapeec? Sievietes ir iipashi jociigi radiijumi, kuriem vajadziiga iipashi izsmalcinaata attieksme, ko mees vinjaas arii miilam. Ljoti augsti eetiski attiistiitaa kultuuraa cilveeki tik ljoti apzinaas savu paaraakumu, ka ljauj sievieteem "izbaudiit varu", tai pashaa laikaa pieturoties pie saprashanas, ka iistaa vara ir vinjiem pashiem. Sievieteem liidz noteiktam liimenim patiik, ka vinjas atziist, ka vinjas klausa, taapeec, dodot vinjaam privileegjijas, cilveeki panaaca eetiski lieliski uzbuuveetu pasauli, kur visi ir apmierinaati. Bet kaa veesture maaca, dziive notiek cikliski - arii eetiskaas normas kaapj un kriit. Ja kaads ir lasiijis QUO Vadis, tad zinaas, ka arii tur sievieteem daljeeji ir "vara", kuru vinjaam pieshkjir cilveeki, apzinaadamies savu paaraakumu. Muusdienaas mees ejam uz to pashu, lai gan pashlaik esam tikai stadijaa, kur sievietes ciinaas par vienliidziigaam tiesiibaam. Naaks laiks un arii muusu laiku cilveeki sapratiis, ka neljaut sievieteem sajuutu, ka vinjas valda, nav jeegas.

Piedodiet visas sievietes, kas jebkad ticeejushas, ka vinjaam ir(buus,bija) vara pasaulee... Jums patiik par "varu" priecaaties, un mees to ljaujam, bet juusu leemumos vienalga peedeejais vaards ir muusu. [Cilveeks]

P.S. Vai sho topiku iespeejams veel vairaak "izvarot"?
standby
biggrin.gif Mani tas patiesham aizkustinaja biggrin.gif Par varu un tas iluziju.

Diemzhel es neesmu iipashi veikla savu domu izteikshana ar klaviaturas palidzibu, bet galvenais butu - mani tas nedaudz uzjautrina. nu , feminisms utml, iespejams tadelj, ka man nekad nav nacies izjust uz savas adas kadu ipashu diskriminaciju (iespejams tadelj, ka mani tas neuztrauc) or something. Protams pastav kaut kadas normas ierobezhojumi nolikumi (sauc ka gribi) kas izriet no ta ka esmu femine , bet tadi pashi pastav ari virieshu dzimumam - nu ta vienkarshi ir. Un kapec man lauzties siena kur durvju nav ja es varu atrast un atvert durvis. Durvis kuras ved uz personigo pilnveidoshanos. Manii valda parlieciba (iespejams muljkjiga ) ka visas diskriminacijas un aizspriedumi atkrit kad runa iet par PERSONIBU. Bet ja kadam tadi paliek, nu ... tas nu reiz ir vinja tiesibas.
Un lauzit galvu par to ka Bibele sievietes ir ... nu kas nu vinjas tur ir vai nav... blink.gif Nu varbut tikai aiz intereses par civilizacijas attistibu... Jo absoluti piekritu - Bibele ir cilveku sarakstita ar *n-tajiem uzslanjojumiem* un katra stastitaja personigo skatu punktu. smile.gif

BTW - lieliska gramata ir Virdzhinjas Vulfas "Sava istaba" - izlasiet, ja jus interese dzimuma attiecibu problematika.

Par Lielo jegu - par to es ieshu izteikties uz jauno Offtopica topicu wink.gif

P.S. iespejams es parak daudz lietoju vardu *iespejams*, bet es tiesham ticu, ka viss ir nu taa .. relatiivi biggrin.gif
Batou
topic was splitted.
nu tagad par matriarhaatu un patriarhaatu - welcome, post here.
ShinChan
Paldies Outlawz, es jau gaidiiju kad beidzot kaadam no moderating team nervi neizturees biggrin.gif
Runaajot par varu un varas attieciibaam, lai gan sievietes veestusriski formaali ir bijusjas nostumtas no varas resursa, realitaatee tiesji vinjas biezji vien ir tureejusjas varas grozjus savaa rokaas. To nevajadzeetu attiecinaat vien uz sievieteem monarhiem, bet arii uz vienkaarsjaam savu viiru sievaam, kas speejusjas tos raustiit peec sirds patikas. Arii Latvjijaa, lai gan nospiedosj vairaakums Saeimaa un Ministru kabinetaa ir viiriesji, papeetiet tuvaak valsts paarvaldes augstaako amatpersonu dzimumu proporcijas. Pavisam cita aina paveras. mans kaa neprofesionaalja liidzsjineejais noveerojums liecina, ka sievietes (videeji, jo man nepatiik vispaarinaat) ir daudz varaskaaraakas un ambiciozaakas par viiriesjiem, varbuut tas buutu saistaams ar gjeneetiski iedzimtu lielaaku izdziivosjanas instinktu (tas gan ir zinaatniski pieraadiits fakts) vai arii ar veeleesjanos pasjapliecinaaties un pieraadiit "stiprajam dzimumam" savu vareesjanu. Juus sjo atzinju protams varat apstriideet, buusju prieciigs sanjemt pretii argumenteetu kritiku
edg
Paldies standby, btw, mani arii uzjautrina shii diskusija wink.gif

ShinChan, ir taada dzilja doma:

Iedomaasimies normaalu muusdienu varas iestaadi (arii cilveeku uzskataam par iestaadi), aiz kura staav "vinja sieviete" (turpmaak - vinja sieva), kura it kaa tur savaas rokaas "iisto varu". Ir pirmaa liimenja vara: viirietis kaa oficiaalais varas tureetaajs nosaka saliidzinoshi vienkaarshas lietas, ko atljauj vinja staavoklis, kameer pret to nav vinja sieva. Ir otraa liimenja vara: leemums ietekmee viira sievu pietiekamaa liimenii, lai sieva ar savaam metodeem panaaktu, ka viirs lems peec vinjas praata. Ja sieva jutaas pietiekami gribosha ietekmeet sho leemumu, tad ticams, ka vinja nebuus vieniigaa, shis leemums ir vispaareeji noziimiigs, svariigaaks par pirmaa liimenja varas leemumu. Ir treshaa liimenja vara: liidziigi kaa otrajaa gadiijumaa, sieva pietiekami speeciigi veelas pa savam, bet shoreiz viirs ir speeciigi pret. Sheit notiek ciinja par to, kursh vairaak nostaajas uz sava viedoklja. Ja galu galaa viirietis ir garaa un veelmee (summeejot) uzstaajiigaaks par savu leemumu, tad lemts tiks peec vinja gribas, neatkariigi no vinja sievas. Pat, ja sieva par savu leemumu buus 100% fanaatiska, ja viiriesha gribasspeeks speej notureet sievietes ambiciozaas izdariibas, galeejais leemums paliek vinjam. Treshaa liimenja vara ir taa, kas ljauj viirietim patureet peedeejo vaardu, un to atljauj fakts, ka vara vinjam pieder oficiaali. Ja sasummee visas varas peec to leemeejiem un noziimiiguma, tad videejais rezultaats var buut gan, ka valda viirietis, gan sieviete, bet peedeejais vaards vienalga paliek viirietim. Iistajaa dziivee gan viss nav tik vienkaarshi kaa tikko izklaastiitajaa sheemaa - robezhas nav noteiktas, kuraa vietaa viena vara paariet otraa, bet aptuveinai triisvaru sisteemai vajadzeetu buut shaa vai taa. Lasot iespeejams radaas jautaajums: bet, ja nu viirietim nav speeciigs gribasspeeks? Kaadreiz taadi briinumi nenotika - pie varas atrasties vareeja tikai taads, kuram ir dzelzs gribasspeeks. Pat romieshu izlaistie ceezari stingri zinaaja, ko grib panaakt, nevilcinaajaas ar saviem leemumiem, jo bija 24/7 under all-seeing eyes. Taads briinums, ka pie varas ir cilveeks ar vaaju gribasspeeku, iespeejams tikai muusdienaas un vaajaa politiskajaa sisteemaa, piemeeram, muuseejaa.
Labi, graamatu veel nerakstiishu... EOF
standby
QUOTE (ShinChan @ Apr 20 2004, 11:17 AM)
vienkaarsjaam savu viiru sievaam, kas speejusjas tos raustiit peec sirds patikas.

Nu tad beidzot kads piemineja ari sho - neredzamako no varas formam, t.s. peleko kardinalu vara.

Es varu tikai piekrist, ka sievietes ir varaskaaraakas un ambiciozaakas. Tikai mans viedoklis ir tads, ka butiba, no sakuma sievietes ir "ieliktas" citas funkcijas (maate, saimniece u.c.) un tiekshanas pec varas / sansiegumiem u.c ir sava veida kropliba, nu tipa tads kompenseshanas mehanisms (a la Adlers) tadejadi augshminetas ipashibas tiek parspiletas un deformetas.

Viens no spilgtakajiem piemeriem - filma "Elizabete" par Anglijas karalieni ar lielisko K. Blanshetu.
edg
standby, izlasi manu postu (ja speej) - tur ir gan par "peleekajiem kardinaaliem" gan par to, ka "peleeko kardinaalu" vara sniedzas tikai liidz notiektam liimenim.
standby
Izlasiju (divaini, bet speeju)

sleep.gif Incants posts

BTW - vai tiesham neviens no Romas imperatoriem nebija "vaajais" tips. Mans domat ka piem Kaligula par spiti saviem asinjainajiem darbiem bija tads nelidzsvarotaks un pie tam atkarigs no savas maasas (jeb es kaut ko jaucu unsure.gif )

edg
Es nepiekasos iznjeemumiem smile.gif
Neliidzsvarotiiba ir paraadiiba, kas neietekmee gribasspeeku.
Tomeer, ja Kaligula bija atkariigs no savas maasas, vienalga ljoti ticams, ka buutu "Lec ugunii!" robezha, pie kuras vinjsh paarkaaptu uz 3. veida varu - neklausiitu maasu.

P.S. Tieshaam diivaini, ka speeji, jo pats savus garos postus nespeeju paarlasiit, vienkaarshi paaraak daudz murgojumu...
ShinChan
@edg. Lasot par tavu 3varu sisteemu vien smadzenes izmezgiju blink.gif
Guest
Neliidzsvarotiiba ir paraadiiba, kas neietekmee gribasspeeku.

Come ON!! Un ka vel ietekme!

BTW par robezhu "Lec Uguni"runajot - tur jau runa ir nevis par varas jautajumiem bet par pashsaglabashanas instinktu.

standby
rolleyes.gif Iepriekshejais ir mans
edg
Neliidzsvarotiiba ir tikai iipashiiba, kura noziimee, ka attieciigaa cilveeka leemumi un to mainjas nav normaalam cilveekam prognozeejami. Toties gribasspeeks ir tieksme savus leemumus iistenot. Taas tieshaam IR dazhaadas lietas? Vajag piemeeru? Daudzi saka, ka Hitlers esot bijis neliidzsvarots, vinja idejas bija spontaanas un "trakas", tomeer gribasspeeks vinjam bija ne pa jokam - ja vinjsh kaut ko ienjeema galvaa, tad pielika visas puules, lai to iistenotu.

Nav svariigi, kas ir cilveeka iemesls iistenot savu leemumu, vai taa ir veelme eest garshiigas vakarinjas vai palikt dziivam, abos gadiijumos konkreetam cilveekam ir noteikta veelme sho leemumu iistenot. Pashsaglabaashanaas instinkts ir tikai iemesls, taapat kaa jebkuri instinkti, taapat kaa apzinjaa izlemts iemesls.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.