*Nozhaavaajas un nedaudz pasmiin*
Heh.... ko juus gaidat! no amerikas un no jeedziena kultuuras izpratne.
Kaada starpiiba? vai kultuura ir dzimusi 10 vai 2000 gadu atpakalj. Kas labs ir latvieshu kultuuraa vai kaadaa no citaam kultuuraam, kuras lielas ar savu n-to gadsimtu senatni. Nu ir jau jauki ja es varu tam amerikaanim vai veel kam tur pateikt "mees latvieshi lieldienas svinam taa un taa mums tur xxxx-gadu vecas tradiicijas jau ir"? Bet jo vecaaka kultuura jo smagaakos grozhos taa muus tur. Es esmu komsmopoliits peec uzskatiem un uzskatu ka nav jaanodala kultuuru pareiziiba un tautiibu "veertiiba". Vislabaakais kas naak man praataa ir no "Planetes" tas kadrs kur teroristi ciinaas pret lielvaru monopolizaajiju un viens no tiem teroristiem uz meenees gatavojas spridzinaat "kaut ko strateegjiski svariigu", un vinsjh sastop "lunarian"(dzimusi un augusi uz meeness). Un tad shis tur saak staastiit par leilvaraam un valstiim un kosmosa attiiriishanau karoch visaadu "bredu" par ko tagad ciinaas muusdienu teroristi(atsevishku valstu neatkariiba un
sveetie kari pret lielvalstiim). Un meitene atbild "esmu par taadaam(valstiim) maaciijusies un gribeetu apciemot zemi". Un saka no shejienes(meeness) es redzu vinjas, bet nevaru atshkirt kur ir kura. Es domaaju shis te kadrs lieliski paraada ka tie kari kurus mees te vedam ir absoluuti veltiigi un pieraada terorisma idiotismu.
Es esmu par sadarboshanos ar kaadu no lielvaraam un ja jaaizveelas tad esmu par ES un ASV, jo tas ir labaak nekaa neviens no tiem, kas galu galaaa neizbeegami noved pie taa , ja es gribu zalji dziivot un dabuutu kaadas garantijas par sho zaljo dziivi no valsts, tad man neizbeegami jaamaina pilsoniiba. Nu juus te aizstaavat iraakieshu un chechenus un sazin veel kaadu no taam musulmanju valstiim. Pieredze raada ka religjijas normaali sadziivo tikkai tur kur ir multireligjiska vide. un taad apshalaik ir ASV un ES. Jebkursh no tiem juusu aizstaavamajiem ir gatavs dziivot ASV un ES ko vinji arii dara(nelegaali emigreejot uz vinjaam). VISS vinju patriotisms balstaas uz fanaatikju propogandaam. heh viens no bezjeedziigaakajiem kariem bija pirmasi pasaules karsh, kur tyaa arii veel joprojaam nav skaidrs par ko tad vinji iisti karoja, otrais bija meerkjtieciigs karsh. Un tieshi taadu pashu meertiekjiigu karu pashlaik arii ved ASV un to sabiedrotie... izniideet radikaalo islaamu(nejaukt ar pashu islaamu).
Juus pashi esat dziivojushi ASV vai kanaada vai kaadaa no ES valstiim(vaacija francija). Shiniis valstiis tik tieshaam valda demokraatija. Bet ir starpiiba starp demokraatijas lietoshanu un izmantoshanu. Visi tie taa saucamie islaama piederiigie un citu valstu(tipo indija turcija araabi) piederiigie uzskata ka vinji ir tiesiigi uz demokraatiju neko nedodot pretim. Vinjiem domaashana ir taada ka valsts vadiitaajs par vinjiem ruupeesies no a-z un koraans to arii paraada tur ir aprakstiits kaa jaadziivo. Un juus veel saucat amerikaanjus par robotiem ar izskalotaam smadzeneem. Amrikaanim ir domaashana lai dziivotu vinjam ir jaastraadaa un savukaart valsts vinjam par to dod shaadas taadas garantijas. Savukaart indietis/turks/araabs/islaamists
domaa un
uzskata ka valsts vinjam dos darbu in vinju pabaros un apgjeersb un vinja pienaakums ir vaisloties. Es ljoti labi saprotu to naidu, kas rodas kad shis te "nepiekaa nevainiigais" ierodas ASV vai ES un saak
kachaat pravas she es esmu dodiet man darbu un ruupeejaties. Kad vinjam laipni paraada celju kaa lidz tam nonaakt, tad shis neizpratnee briinaas, juus esat tik attiistiiti, un nespeejat mani uztureet. Kaa arii shis veel saak ievazaat savu religjiju un savu nostaaju ka arii noteikumus piestaadiit. Un nu saakas protest par lielvaru monopolizaaciju un neruupeeshanos par citiem.
Nu tad es gribeetu redzeet reakciju juusu sejaas kad teiksim Latvija peekhsnji uzplauktu(teiksim mums izkultiveejas ideaala lielopu galja un mees industriaali izaugam 10 gados liidz daanijas liimeni). Un nu turki(jaa tieshi turki jo vinjiem latvija ir buus ljoti ideviiga) saaks shturmeet muusu valstinju un prasisi lai mees vinjus nodarbinaam un sleepsies aiz demokraatijas kaa arii veidos streikus un sazin veel koa(tipo sagribees veel lai turku valodu atziist par valsts valodu). Latvieshi jau nu nav no tiem tolerantaakajiem un es neshaubos ka saaksies
smags naids.
Taatad atpakalj pie teemas Juus niistat bushu un saucat vinju par stulbu un vinja izdariibas par nosodaamaam.
Dies pasarg ja mums peekshnji varas sisteema buutu taada kaa ASV pie pashreizeejaiem Latvijas
liideriem. es pat nespeeju izteeloties ko izdariitu Shlesers, vai taa pati muusu Viikje-Freiberga ar taadu varas koncentraaciju kaada ir ASV prezidentam. Viens buutu pastulbs fanaatikjis otra - mulkjiitis ar peekhnju varu rokaas(es pilniibaa neshaubos ka Vaira nav kvalificeeta shaadai varas konetraacija, pagaidaam vinja der kaa spozha figuurinja suveniiru medniekiem).
Es shaubos vai visi tie amerikaanji kur tur publiski njunjaaja par busha otreizeeju ieveeleeshanu to pashu dariitu kad tie radikaalisti nospridzinaatu vinjiem kaadu gjimenes locekljiem. es piekriitu ka bush riikojas nedaudz
izklaidiigi taa rihtiigi nekjeroties visai probleemai kopumaa. Bet vinsjh vismaz dara. Klintons domaajat bija lielisks prezidents. LOL vinjam vienkaarshi neuzkrita shii probleema vai arii vinjsh to noignoreeja, vinjsh bija showoff figuura.
nonaakam pie secinaajuma
Cinja pret terorismu buutiibaa ir ciinja pret diikdieniibu un slaistiishanos. Nu panaaks savu tie Islaamisti un izkaros sev plashu teritoriju kur vinji dziivos "laimiigi" muuzhu muuzhos. Pie vinju pastaavoshaas iekaartas vinji dziivos tieshi taapat klaa viduslaikos(fakstiski laiks grieziisies atpakalj) es shaubos(lai neteiktu lieku galvu kjiilaa), ka vinji spees tehniski izaugt(kara tehnologjija neskaitaas, jo praktiska labuma no taa nav - PSRS tam ir spilgts piemeers). Vinju valsts sabruks(vai arii paarveidosies, kaa indija, lai speetu existeet) peec tiem pashiem principiem kaa sabruka PSRS, tikai daaudz daudz ilgaakaa laika posmaa(islaamaa smadzenju skaloshana ir daudz smagaaaka). Tie pashi teroristi ciinaas pret ASV/Krieviju, bet kaut kaa briinumainaa kaartaa vinji izmanto augstaas tehnologjijas, kuru ieguldiijums no viniem ir nulles liimenii. Praktiski taa ir zagshana. Es aplaupu banku jo juutos apdaliits un peec tam ceru lamiigi nodziivot liidz sirmam vecumam. Labi es saprotu ja to izdara atsevishjki indiviidi bet kad tas paliek jau taa kad tas bija senajaa romaa... atnaaca barbari kuri sajutaas apcelti. Praktiski taa ir ciinja pret barbariem, tikai jau nedaudz inteligjentaak un konkretizeetaam probleemaam.
Atpakalj pie teemas: varu tikkai neitraali paslaveet bushu par to ko vinjsh dara, paareejaam valstiim vaidzeet peislieties tuvaak un karot pret Terorismu tikpat radikali kaa to dara teroristi.
Buutiibaa man nospljautiies ka uz zmeslododes ir atsevishkas vietinjas kuraas islaamistu pasauliite, lai tachu vinji dziivo un kultiveejas, un pofig buutu, ja vinji arii militaari atiistaas un gatavo kodolierochus. Tikkai garanteejiet ka tie nekad netiks veersti pret saveejiem(cilveeki jau vien visi esam). Paskataties uz Araabu Emiraatiem, vinji sadarbojas un ta rezultaata plaukst un zelj. Paskataties uz Ziemeljkoreju. Ignoreejot faktu ka tur ir smags komunisma rezhiims vinji to neuzspiezh apkaarteejai pasaulei. Viss ir shtokos kameer vinjiem ir tagadeejais lidieris kuram ir sava pasaule un kursh nejaucas citu valstu dariishanaas. UN PAAREEJAAS VALSTIS IR PILNTIESIIGAS BOIKOTEET SHO VALSTI, paareejaam valstiim nav nekaada pienaakuma vinjsu suporteet. Lai tachu vinji dziivo, cik lielaa meeraa sadarbosies tik lielaa meeraa arii paliidzees vinjai. Bet liidzko vinja savus kodolierochu paveersisi uz citaam valstiim taa nesaskatu nevienu argumentu lai saaktu saudzeet sho valsti, tas pats atiecas arii uz pakistaanu.
Te vareetu saakt striideeties par ASV spiedienu uz citaam valstiim par sadarboshanos, bet atkal ir probleema, jo taada veidaa iznaak miilas trijstuuris kur viens no daliibniekiem ir dubultagjents.
veelreiz atpaklaj pie teemas
: ar to arii pagaidaam beigsim