Japāņu uzrunas formas...
Japāņu valoda ir sarežģīta tad, ja kādu jāuzrunā. Japāņi ir izslavēti par savu pieklājību.
"es" >
"Watakushi"- "es" formālā, pieklājīgā veidā. Sievietes tiek uzrunātas par "watashi"
"Atashi"-saka parasti sievietes, sarunvaloda.
"Atai"- vārdam pats zemākais līmenis no visiem "es". Šis vārds relatīvi tiek uzskatīts par rupju.
"Boku"- parasti tā saka jaunieši, sarunvaloda.
"Ore"-parasti tā saka vīrieši.
"tu" un "jūs">
"Anata"- šis vārdam ir daudzas nozīmes. Ja sieva uzrunā vīru uz "Anata", tad tas šim vārdam var būt tulkojums: mīļotais;dārgais.
"Kimi"- sarunvalodas forma, tā parasti vīrieši savā starpā uzrunā viens otru. Atbilst mūsu "tu".
"Omae", "Anta" - lieto gandrīz tikai mačo-tipa vīrieši, šie uzrunas vārdi skaitās nepieklājīgi.
"Temae", arī "Temee"- ļoti zemi novērtēti vārdi, skaitās ļoti nepieklājīgi, tos pat var pieskaitīt žargonvārdiem.
Ar uzvārdiem ir daudz vieglāk. Japāņiem ir daudz un dažādas uzrunas kombinācijas.Tās tiek pieliktas klāt gan vārdiem gan uzvārdiem. Noteikti daudzas esat dzirdējuši: -sama, -dono, -san, -kun, -chan...
Uzvārds + san: nietrāla uzruna.
Uzvārds + sama: pieklājīga uzruna.
Vārds + sama: cieņpilna, bet tajā pašā laikā laipna uzruna.
Uzvārds + kun: lieto, piemēram: kādā vīriešu grupā; starp vienlīdzīga ranga vīriešiem(piemēram, birojā, universitātē...), šādi tiek uzrunāti skolā vīriešu kārtas skolēni(meitenes uzrunā: Uzvārds + san)
Tikai uzvārds: lieto gandrīz tikai vīrieši, diezgan izplatīts starp skolēniem. Stilīguma pazīme.
Tikai vārds: parasti jaunu pārīšu starpā.
Vārds + kun: ja lieto vīrieši - draudzīguma izpausme, ja sievietes, tad vairāk familāra nozīme.
Vārds + san: draudzīga uzruna starp sievietēm, tā tiek uzrunāti gan vīrieši gan uzrunātas sievietes.
Vārds + chan: uzruna starp sievietēm un meitenēm, cieņpilna uzruna, arī pieaugušo uzruna bērniem.
Īpaša uzrunas grupa ir skolotājiem, profesoriem, māksliniekiem: viņus uzrunā: Vārds + Sensei. Vēl dīvaināka uzrunas forma ir: Vārds + Senpai- jaunāku cilvēku uzruna vecākiem. Nu, piemēram, šādi universitātes skolēnu uzrunā vidusskolas skolēns.
Vēl sarežģītāk ir ar uzrunu ģimenē:
Tevs: "O-too-san", "Too-san", "Too-chan", "Papa".
Mamma: "O-kaa-sama", "O-kaa-san", "Kaa-chan", "Mama".
Jaunākie brāļi vai māsas uzrunā savu vecāko māsu un vecāko brāli par : "O- nii-san" Dažreiz klāt lieto arī uzrunu "chan"
Jaunākus vīriešus un sievietes bieži uzrunā par: "O-nii-san" un "O-nee-san", ja nav zināmi viņu vārdi. Piemēram, restorānā u.c
Tās ir pašas svarīgākās uzrunas. Ceru, ka viss ir pareizi...
Labi šodienai pietiks....
PS: Varbūt esmu izlaidusi kādu svarīgu uzrunu? Ja jā, tad noteikti uzrakstiet. ='(^-*)'=