So, esu atpakalj un gatava turpinaat iesaakto
X Saturna princeses kronēšana
Endimions jau bija pilnībā apradis ar dzīvi uz Mēness. Tāpat ka Selēnes mīļākā pārdomu vieta bija pils balkons, puisis labprāt sēdēja uz strūklakas malas pils dārzā. Maikrofts zināja princesei stāstīt, ka Endimions vienmēr sēž pretī baltajām rozēm un ka reizēm vinš aizdomājas tik ļoti, ka nepamana dārznieku, kas dodas apkopt ziedus. Tādās reizēs Endimions esot ļoti drūms un nomākts. Princese apjēdza, ka viņš vēljoprojām šaubās par situāciju uz Zemes, nespēdams uzminēt īsto mirkli, kad atgriezties.
Arī šoreiz Endimions bija tā domās nogrimis, ka nepamanīja princeses tuvošanos. Viņš zināja, ka vajadzētu doties mājās, bet nebija drošs, vai tad vēl kādreiz būs iespēja atgriezties uz Mēness. Puisis atjēdzās tikai tad, kad sajuta Selēnes roku sev uz pleca.
- Endimion, kāpēc tu esi tik drūms? Nāc, iesim pastaigāties pa dārzu! - viņa aicināja. Jauneklis pasmaidīja princesei par prieku un piecēlās, lai dotos tai līdzi. Tad viņš palūkojās debesīs un ievēroja, ka Mēnesim tuvojas liela, liesmojoša komēta.
- Selēne! - iesaucās Endimions, norādīdams uz komētu.
- Laikam jau kaut kas svarīgs, ja viņš ir nodomājis apstāties uz Mēness... - princese nomurmināja, un, saņēmusi Endimionu aiz rokas, vilka viņu uz dārza vārtu pusi. Tagad komēta jau bija tik tuvu pavadonim, ka puisis redzēja, ka tā nepavisam nav komēta, bet gan lieli liesmojoši rati, kurus vilka seši liesmojoši pūķiem līdzīgi radījumi. Rati nolaidās tieši pils priekšā, un no tiem izkāpa valdonīga izskata vīrietis ar rudiem matiem un tikpat rudu bārdu. Viņš salti uzlūkoja princesi, kas vēljoprojām turēja Endimiona roku, un pasniedza viņai vēstuli:
- Ielūgums uz Saturna princeses kronēšanu!
- Paldies, - tikpat vēsi atbildēja princese.
Tad šis liesmojošais pastnieks uzmeta vēl vienu skatu jaunajam puisim, kurš nebija palaidis Selēnes roku, un devās savu ratu virzienā. Endimions jutās no šī skatiena kā ar aukstu ūdeni apliets. Viņš vēl noskatījās kā rati, kurus vilka seši briesmoņi atkal pārvēršas ugunīgā komētā, līdz beidzot sekoja Selēnei, kas vēstuli lasīdama jau devās pils virzienā.
---------
- Kas tad īsti ir šis Heliuss? - Endimions jautāja, kad viņi bija beiguši pusdienot un Selēne uz jautājumu "Kas, pie velna, tas bija?" izvairīgi atbildēja "Heliuss".
Princese nopūtās. Nestāstīt par Heliusu bija muļķīgi, tomēr viņai negribējās atcerēties visu, kas saistīts ar šo atriebīgo cilvēku.
- Viņš ir Saules karalis un visu mūsu nelaimju cēlonis...lai gan...varbūt arī kāds cits ir šis cēlonis... - Selēne pēc īsa klusuma brīža pusbalsī noteica.
- Es nesaprotu... - puisis uztvēra tikai teikuma pirmo daļu. - Vai tad uz Saules eksistē dzīvība?
- Tu pats redzēji, kā viņš liesmoja. Jā, uz Saules dzīvo ļoti varena un lepna tauta, kas klimata dēļ arī ir pasargāta no zemiešu uzbrukuma. Bez valdnieka atļaujas un burvestības, nevienam nav brīv spert savu kāju uz Saules. Ja Heliuss gribētu, viņš vienā mirklī varētu sakaut tavu tēvu...
- Bet kāpēc tad viņš to līdz šim nav darījis? Ja viņš patiesi ir tik varens, kāpēc viņš pieļauj šo briesmīgo karu? - Endimions nesaprata.
Sākumā princese nezināja, kā lai atbild uz jaunekļa kutelīgo jautājumu. Pēc īša apdomu mirkļa viņa iesāka:
- Tu taču zini, ka daudzus gadsimtus uzskatīja, ka vienīgi uz Zemes eksistē dzīvība...
- Jā, tā ir viena no strīdīgākajām lietām, ar ko nodarbojas mūsu zinātnieki. Viņi vēljoprojām nespēj saprast, kādēļ no citām planētām nebija nekādu dzīvības pazīmju un tad pēkšņi izrādās, ka visur dzīvo cilvēkiem līdzīgas būtnes! Pastāv pieņēmums, ka šīs civilizācijas tur ieradušās visas vienlaikus - pirms trīs gadiem, taču šis apgalvojums ir tik neticams, ņemot vērā senās celtnes, ko ir nobildējuši mūsu satelīti. Varbūt tu man beidzot varētu atklāt šo lielo noslēpumu?
- Atrisinājums ir pavisam vienkāršs, - Selēne pasmaidīja. - Maģija. Arī uz Zemes kādreiz cilvēki pieprata maģiju, taču šos zemiešus briesmīgi vajāja un visiem spēkiem mēģināja izskaust. Pamazām Zemes iedzīvotāji novērsās no dabas un maģijas un pievērsās tam, ko jūs šodien saucat par zinātni. Tobrīd, kad visām senajām Saules sistēmām bija skaidrs, ka zemieši sāk kļūt par pavisam savādāku tautu nekā mēs visi, tika sasaukta liela Padome, kas sastāvēja no visiem Saules sistēmas valdniekiem...arī Heliusa priekšteča. Tika nolemts, ka Saule ar savu visvareno maģiju radīs aizsargburvestību. Mēness tika atzīts par pietiekami būtisku civilizācijas sākumpunktu, lai arī to atdalītu no Zemes un piešķirtu šo aizsargstatusu. Šī burvestība ne tikai padarīja mūs visus neredzamus, bet arī radīja pirmajiem zemiešiem, kas ceļoja kosmosā iespaidu, ka uz planētām nav dzīvībai piemērotu apstākļu un ka Mēnesim nav atmosfēras. Tā tas ilga daudzus gadsimtus. Tikmēr jūsu tauta turpināja mainīties un attālināties...
Endimions klausījās muti pavēris. Viņš jau bija apradis ar šādiem tādiem stāstiem par burvestībām, bet tas nu bija par daudz!
- Tad kāpēc pirms trīs gadiem šī burvestība izzuda? - viņš jautāja neizpratnes pilnu seju.
Selēne bija baidījusies tieši no šī jautājuma. Cēlonis. Briesmīgas sekas.
- Daži domā, ka varenā Saules enerģija iet uz beigām tādēļ, ka pati zvaigzne kļūstot vecāka, - princese piesardzīgi iesāka, - taču es zinu, ka tā nav... Patiesībā... Heliuss vienkārši nemāk zaudēt, tas arī viss. Pirms apmēram trīs gadiem viņš gribēja apprecēt vienu no Saules sistēmas valdniecēm, bet šī meitene bija stingri pārliecināta, ka izies pie vīra tikai mīlestības dēļ. Viņa bija pārāk jauna un nenobriedusi, lai upurētu sevi... Toreiz Heliuss zvērēja mūžīgu atriebību un nogalināt katru meitenes precinieku. Pēc dažām dienām aizsegs pār visām planētām krita...
Endimionam bija skaidrs, kura meitene tā bija bijusi, tādēļ, lai mazliet novērstos no kutelīgā temata, viņš princesei jautāja:
- Kādēļ tad šis varenais karalis iznēsā vēstules?
- Viņš neiznēsā parastas vēstules. Jau no senseniem laikiem ir bijis pieņemts, ka Saules sistēmas būtiskās lietas tiek nokārtotas caur pašu Sauli un tās valdnieku. Kā, piemēram, jaunas valdnieces kronēšana. Tiesa, Heliuss kopš tā atgadījuma ir kļuvis vēl noslēgtāks un nelabprāt pilda savus pienākumus, taču iebilst varenajam Saules karalim tāpat neviens neuzdrošinās, apzinādamies iespējamās sekas.
- Ja viņi kronēs tagad jaunu princesi, tas nozīmē, ka iepriekšējā valdniece ir mirusi, vai ne?
- Mirusi pārējai Saules sistēmai. Viņa apprecējās ar Heliusu. - Selēne nicinoši teica, pazīdama iepriekšējās valdnieces alkatību pēc varas un spozmes.
Endimions neko neteica, līdz Selēne pati turpināja:
- Vēstulē ir teikts, ka ir ielūgti divi pārstāvji no Mēness. Tas nozīmē, ka man būtu jāņem līdzi savs ģenerālis, taču ņemot vērā, ka man tāda nav, atļaušu tev ieņemt šo posteni uz vienu dienu.
Viņa pasmaidīja un piebilda:
- Es pabrīdināšu savas draudzenes, kas tevi pazīst, lai nedod mūs, taču tu nekādā gadījumā nedrīksti nevienam teikt, kas tu patiesībā esi!
- Es saprotu, - Endimions pamāja ar galvu. - Droši vien tur daudzi gribētu redzēt svinību galdu pārklātu ar Ričarda dēla ādu!
Endimions iesmējās, taču Selēne saviebās. Viņai tas nepavisam nešķita smieklīgi. Abi jaunieši piecēlās no galda. Selēne devās savas istabas virzienā, bet Endimions bija vēl apsolījis ar dažiem puišiem no tuvējā ciema uzspēlēt kārtis. Pirms puisis bija izgājis pa durvīm, viņš pagriezās un uzsauca princesei:
- Selēne, es zinu, ka tu tajā visā vaino sevi, bet es nedomāju, ka tu esi vainīga. No visa šī briesmīgā atgadījuma tomēr ir izrietējis kaut kas sasodīti labs - es iepazinu tevi!
Viņš pasmaidīja un izgāja pa durvīm, nedodams apjukušajai princesei iespēju atbildēt.
---------
- Kur mēs esam? - jautāja Endimions jau atrazdamies Selēnes kuģī dienā, kad bija jānotiek kronēšanai.
- Mēs tūlīt nolaidīsimies uz Saturna, - paskaidroja princese, kas uzmanīgi saiņoja dāvanu - lielu kristālu zvaigznes formā. - Starp citu, nejūties izbrīnīts,kad redzēsi, cik jauna ir Saturna topošā princese...
- Cik veca tad viņa ir? - puisis nevērīgi jautāja.
- Viņai nav pat pusgads...
- Ko? - Endimions bija apmulsis no šīs atbildes. - Kā viņi šajos nemiera laikos var par valdnieci kronēt pusgadu vecu zīdaini???
- Nomierinies, - Selēne saudzīgi teica. - Pusgads viņai ir pēc Saturna laika skaitīšanas, bet viņa tik un tā ir ārkārtīgi jauna. Es esmu dzirdējusi, ka šī meitene tika izvēlēta savu spēju dēļ. Jau mazs bērns būdams, viņa pierādīja, ka ir ārkārtīgi talantīga maģijas apgūšanā un ka šis talants viņai tik ļoti izpaužas, kā sen nevienam Saules sistēmā.
Endimions saviebās. Maģija. Šo vārdu viņš pēdējā laikā dzirdēja pārāk bieži. Viņa tēvs bija vienmēr mācījis domāt racionāli. Tas nesaskanēja ar pēdējās dienās piedzīvoto.
---------
Jauneklis aplūkoja pelēko masu uz šķīvja viņa priekšā. Viņš negribēja būt nepieklājīgs, taču saturniešu saldais ēdiens nepavisam viņu nevilināja. Viņš nolika malā dīvaino priekšmetu, ar kuru bija paredzēts šo ēdienu ēst un pievērsās dzērienam. Saturniešu medals bija patiešām kaut kas īpašs. Kaut ko tik saldu, bet tajā pašā laikā maigu Endimions nekad savā mūžā nebija dzēris. Puisis vēroja viesus, kas bija sasēdušies ap galdu. Pie kreisās rokas viņam sēdēja Selēne, kas patreiz jautri čaloja ar savām sen neredzētajām draudzenēm. Pie labās - Urāna karaliene, bet tā nepievērsa Endimionam ne mazāko uzmanību. Jauneklis, protams, atpazina princeses, kuras bija atbrīvojis, taču tās bija iegrimušas sarunā ar Selēni. Arī viņas pašā viesību sākumā bija atpazinušas Endimionu, taču nesveicināja viņu. Lai gan katra no viņām bija bezgalīgi pateicīga jaunajam puisim, nebija pieļaujams, ka princeses atklātu viņu pazīšanos.
Jaunekļa skats apstājās pie venēriešu delegācijas. Princese Astērija izskatījās garlaikota, taču vņas ģenerālis Tirkīzs uzmanīgi klausījās princesē Selēnē. Endimions nesteidzoties aplūkoja Astēriju, atzīdams meiteni par skaistu, taču to laikam jau varēja teikt par jebkuru venērieti. Arī viņa, tāpat kā Selēne bija meitene ar gaišiem matiem un zilām acīm, taču viņas acis un mati likās blāvāki. Sēdot iepretim Selēnei viņas skaistums izplēnēja. Tā vismaz puisim likās.
Viņa novērojumus iztraucēja Selēne, kas pieliekusies pie Endimiona auss viņam klusi pačukstēja:
- Neaizraujies ar saturniešu medalu! Tev tas varbūt liekas ļoti maigs, taču šis dzēriens ir ārkārtīgi stiprs, tapēc nedzer pārāk daudz!
Endimions pasmaidīja un apgalvoja, ka viss esot vislabākajā kārtībā. Jauneklis novērsās no Mēness princeses, un viņa skatiens sastapās ar Astērijas skatienu. Viņa tik tiešām bija valdzinoša sieviete..., tomēr laikam jau Endimions uzskatīja, ka pašlaik valdzinošāks ir saturniešu medalus, jo puisis pasūtīja sev vēl vienu kausu. To tukšodams viņs atcerējās kronēšanas ceremoniju. Jaunā Saturna valdniece, kas pēc Endimiona aplēsēm varēja būt 12 gadus veca, deva svinīgo zvērestu, kura laikā viņas skatiens uzmeklēja jaunekli. Puisim šķita, ka Saturna valdniece atkailina viņu ar savu ciešo skatienu, taču viņš ātri atguvās no šīs sajūtas. Galu galā Endimions šodien bija Mēness ģenerālis, viņam nebija no kā baidīties.
Iedzerot kārtējo malku saturniešu medala, jauneklis juta, ka viņam sāk sāpēt galva. Palūkojies apkārt, viņš manīja, ka lielākā daļa viesu jau bija piecēlušies no galda un tagad dejoja vai arī bija devušies pastaigāties dārzā. Mēness princese vēljoprojām jautri tērzēja ar savām draudzenēm.
Endimions nolēma, ka labāk būtu doties ārā, lai mazliet atskaidrotos. Nostājies uz kājām, viņš sāka apzināties, kāpēc Selēne bija viņu tik ļoti brīdinājusi. Nevarēdams vairs noiet gluži taisni, puisis aizstreipuļoja līdz dārza vidum. Pie strūklakas. Viņš iegremdēja galvu vēsajā, taču sarkanajā saturniešu ūdenī, beidzot apjēgdams, ka bija izdzēris tomēr pārāk daudz.
XI Vēstule Endimionam
Bils piecēlās ar apziņu, ka iekritis nelielā diendusas snaudienā, taču pavisam drīz viņš apjauta, ka pie sāniem vairs neatrodas atslēgas un ka visas drošības sistēmas ir atslēgtas.
- Endimions! Bils pēkšņi iesaucās, atcerēdamies, kas noticis pirms aizmigšanas. Ātrāk, nekā būtu sagaidāms no tāda resnuļa kā šis cietuma sargs, Bils aizjoza līdz centrālai pārvaldei. Šausmās viņš konstatēja, ka viss ir pilnīgi pārprogrammēts, kas nepārprotami liecināja par komandiera dēla vainu šajā sazvērestībā. Bilam sāka trīcēt ceļi.
---------
- Tā...tā...tātad mans dēls mani ir nodevis... nopūtās Ričards apsēzdamies savā antīkajā XXII gadsimta ozolkoka krēslā, - es tikai nesaprotu, kāpēc. Man bija aizdomas, ka viņam nav īsta karotāja gara, taču to, ka viņš mani nodotu, es nebiju gaidījis. Acīmredzot tā glābšanas kuģa pazušana toreiz bija saistīta ar to, ka mīklainos apstākļos ir izglābusies Neptūna karaliene. Jau toreiz viņš rīkojās patvaļīgi. Nekas. Ātri vien es tevi atradīšu un pāraudzināšu. Tad viņš piegāja pie kāda skapja un izņēma no tā portretu ar brīnumdaiļu sievieti, kuras acis bija tikpat spožas kā Endimionam.
- Piedod, Mērij, ka neesmu mūsu dēlam atklājis patiesību, - viņš čukstēja sievai, - kad viņš to uzzinās viņš sapratīs...
Protams, Bils tika sodīts ar nāvi. Sākotnēji gan viņš tika nežēlīgi spīdzināts par Endimiona apmelošanu, jo neviens patiesībā nedrīkstēja zināt, ka Ričarda dēls ir atbrīvojis svarīgās gūsteknes. Tika pieņemts, ka Bils ir arī nogalinājis pašu Endimionu, lai izskaidrotu viņa pazušanu. Kā no šiem stāstījumiem izkulties, Ričards izdomātu vēlāk, kad dēls atgrieztos. Pašlaik svarīgākais bija novērst nemierus un novākt Bilu. Tas bija izdarīts. Arī stāsts par Endimiona nogalināšanu tika pieņemts ļoti veiksmīgi, jo, par spīti visiem meklējumiem, jauneklis nekur nebija atrodams. Līdz ar to Ričards beidzot apjēdza, ka viņa dēls vairs neatrodas uz Zemes. Nebūdams drošs par to, vai puisis vispār vēl ir dzīvs, viņa tēvs naktīs negulēja un arī ar valstiskām lietām vairs nenodarbojās līdz kādu dienu viņš apjēdza, ka ir viens cilvēks, kurš varētu zināt kaut ko vairāk par Endimiona mīklaino pazušanu.
---------
Profesors Dariuss uzpilināja dažus pilienus mākslīgā ūdens Endimiona mīļākajām puķēm.
- Tā...tagad tikai jāgaida reakcija... viņš nomurmināja, pabīdīdams augstāk brilles, - Žēl, ka Endijs neredz šīs puķes, bet laikam jau viņš negarlaikojas... Zvans pie durvīm profesoru nepārsteidza, tāpat kā vīri no Zemes galvenās apsardzes. Dariuss nepretojās un mierīgi ļāva sevi apcietināt. Viņš tikai brīnījās, ka tas nebija noticis jau agrāk.
Taču vecajam zinātniekam bija lemts vēl pabrīnīties par to, kādā stāvoklī viņš satika Ričardu. Zemes pavēlnieks nebija ne nikns, ne gatavs spīdzināt Dariusu ar vēl trakākām metodēm, kādas tika izvēlētas Bilam. Tā visa vietā viņš sastapa ļoti nelaimīgu un norūpējušos tēvu. Ričards atvainojās, ka vecais vīrs ticis atvests šādā parupjā veidā, taču bijis nepieciešams pēc iespējās ātrāk satikt Dariusu jautājumā, kuru viņš pats noteikti zina. Profesors pamāja ar galvu. Ričards brīdi klusēja, meklēdams īstos vārdus, līdz beidzot teica:
- Es līdz pat šim brīdim esmu atcēlis visus uzbrukumus jebkurai no planētām, nojaušot, ka kaut kur tur ārā atrodas mans dēls, kurš, cerams, vēl ir dzīvs.
Profesors atkal pamāja. Ričards atviegloti uzelpoja un turpināja:
- Es jau sen būtu tās planētas iznīcinājis vienu pēc otras, taču šobrīd ir tā vēlos tikai vienu lai mans dēls ir atkal ar mani. Viņš ir viss, kas man palicis pēc Mērijas nāves. Man ir ar viņu jārunā, taču zinu, ka viņš nenāks, ja es viņu saukšu. Tādēļ man nepieciešama tava palīdzība. Nosūti, lūdzu, viņam ziņojumu, ka es gaidu savu dēlu mājās un netaisos viņu nekādi sodīt, bet gan beidzot izrunāties.
Dariuss domīgi klusēja, visbeidzot jautājot:
- Ja Endimions atgrieztos, vai tu pārtrauktu citu planētu iekarošanu?
Ričards brīdi apdomājās un tad teica:
- Nē, un tu zini, kāpēc.
Profesors neko neatbildēja.
- Esmu sapratis, - Ričards turpināja, ka visticamākais iemesls Endimiona rīcībai un pazušanai ir sieviete. Tev nav man jāsaka, no kuras planētas viņa ir, bet atbildi man vienkārši, vai man ir taisnība un vai viņš tagad ir kopā ar viņu.
- Jā, tā ir gan laikam.
- Tas visu, protams, sarežģī Ričards teica drīzāk sev nekā vecajam vīram, - Saki man tad, vai tu esi gatavs izpildīt manu lūgumu?
Dariuss sēdēja brīdi klusēdams, apsverot esošo situāciju. Zemes valdnieks tomēr nebija palicis par tik cietsirdīgu vīru, kā Dariuss bija domājis, tomēr, ja Endimions atgrieztos, diez vai puisim vēl būtu iespēja tikties ar Mēness princesi.
- Es tev palīdzēšu, - pēc brīža profesors teica, - taču es sūtīšu ziņu ar savu raķeti, lai Endimions tūlīt to atpazītu. Tikai tev jārēķinās, ka tā ceļos diezgan ilgi, jo nav tik ātra kā tavējās. Citiem vārdiem, tev vēl būs krietni jāuzgaida līdz saņemsi no sava dēla atbildi. Otrkārt, es tev neatklāšu, uz kurieni dosies mana vēsts, tu nedrīksti to izsekot. Ja tu tiktāl esi ar mieru, tad es nodošu tavam dēlam ziņu, ko pats vēlēsies sūtīt.
Ričards bija neizsakāmi priecīgs, to dzirdot, un piekrita bez jebkādām ierunām. Protams, šī ilgā gaidīšana bija diezgan bīstama. Neveicot nekādus uzbrukumus citām planētām, tās varēja nodomāt, ka Zeme palikusi vāja, taču pašreiz bija svarīgāk atgūt dēlu. Nedaudz aprunājušies Ričards un Dariuss atvadījās viens no otra, taču pie izejas Zemes komandieris satraukti apturēja profesoru un ar sāpēm acīs jautāja viņam:
- Vai viņa ir venēriete? Man ir vienalga, kas viņa ir, tikai saki, ka nav venēriete!
Dariuss noraidoši pašūpoja galvu, un Ričarda roka atlaidās no vecā vīra piedurknes.
XII Endimiona nākotne
Endimions nodūris galvu sēdēja uz strūklakas malas. Viņš jutās diezgan nožēlojami un bija neizsakāmi priecīgs, ka princese neredzēja viņa patreizējo stāvokli. Spirgtajā Saturna gaisā puisis lēnām atguva skaidru saprātu. Izdzirdis soļus, kas viņam tuvojās, Endimions sarāvās, domādams, ka tā ir Selēne, taču liels bija viņa pārsteigums savā priekšā ieraugot Saturna jauno princesi. Mazā meitene likās tik trausla, ka Endimions kārtējo reizi nobrīnījās, vai tiešām viņa būtu tā piemērotākā kandidāte Saturna tronim.
- Tā ir diezgan liela uzdrošināšanās parādīties šeit, kur tik daudzi tevi vēlētos saņemt gūstā vai pat nogalināt, Zemes princi, - viņa klusi teica.
Izdzirdot šos vārdus, Endimions gandrīz iegāzās strūklakā.
- Bet kas tev te...?
- Neuztraucies, es tevi nenodošu, - meitene viņu pārtrauca, tad viņa apsēdās uz strūklakas malas un, neskatīdamās uz Endimionu, jautāja viņam Vai tu zini, kādēļ es tiku izvēlēta par nākamo Saturna valdnieci.
- No Selēnes es sapratu, ka tu protot burties vai kaut kā tamlīdzīgi, - puisis teica ar vieglu sarkasmu balsī.
- Laikam tik primitīvas rases pārstāvim savādāk to nevar izskaidrot (Endimions nikni paskatījās uz princesi). Nedusmojies, princi, tev taču ir jāatzīst, ka tava civilizācija ir daudzus gadu tūkstõšus atpalikusi no pārējām. Bez tam, es negribu tevi aizvainot, es cienu tavu apņēmību un stingro raksturu.
- Jā, mana
primitīvā rase neprot tādas lielas burvestības kā daži no jums, - sarkasms Endimiona balsī nebija zudis, - augstākais, ko daži no mums pieprot ir nākotnes zīlēšana, bet es pieņemu, ka arī tas viens tāds nieks vien ir priekš jums!
- Ja jau tu man tik tieši jautā, - meitene mierīgi teica, - tad atbildēšu tev apstiprinoši. Turklāt man nav jāzīlē...es redzu...es redzu katra cilvēka likteni, kuram es paskatos acīs, tikai ir daudz tādu cilvēku, kuri dzīves laikā var pagrozīt savu likteni. To būtņu dzīves pavedieni man rādās kā samudžināti kamoli, un nepieciešams ilgāk lūkoties viņos, lai izprastu, kādas ir iespējamās nākotnes, kas sagaida šo cilvēku. Protams, ir tādi, kuru dzīve ir redzama kā uz delnas.
Endimions diezgan neticīgi raudzījās Saturna princesē līdz viņa pagriezās un uzmeklēja puiša skatienu. Un atkal viņam šķita, ka šī mazā meitene viņu atkailina ar skatienu.
- Ja tevi tas interesē, princi, - viņa teica, - tad es varu tev pateikt, ka arī tavam liktenim ir vairāki ceļi.
- Vai es miršu jauns un skaists, kā arī slavas apvīts? Endimions mēģināja jokot, jo radusies situācija viņam pamazām šķita neomulīga. Princese piecēlās, pagāja dažus soļus uz priekšu un, nepagriezdamās pret puisi teica:
- To, kad tu mirsi, tev ir jāizvēlas pašam. Tas var notikt pēc dažiem mirkļiem, pēc dažām nedēļām vai arī pēc daudziem gadiem. Katrā ziņā, - saturniete pagriezās pret puisi, - es ceru, ka tu izvēlēsies pēdējo, jo tajā gadījumā mēs atkal tiksimies. Kad pienāks Jaunā ēra, man vajadzēs tādu apņēmīgu cilvēku kā tu palīdzība, lai nodibinātu mieru starp visām planētām un nepieļautu jebkādu karu izcelšanos. Pieņemsim, ka no šīs dienas mēs esam draugi.
Viņa viegli uzsmaidīja apjukušajam puisim un aši pazuda no tā redzesloka. Endimions palika sēžot ārkārtīgi apjucis un cenšoties saprast, ko princese bija gribējusi ar to visu pateikt. Likās, ka saturniešu medals vēl nebija pagaisis no puiša apziņas. Nolēmis, ka sēdēšana vairs daudz ko nelīdzēs, viņš devās dziļāk dārzā. Šeit uz Saturna tas pilnīgi atšķīrās no Selēnes dārza, šķiet, to varēja nosaukt pat par mežonīgu. Endimions apstājās pie kāda dīvaina izskata zieda, kas izplatīja saldenu smaržu, līdzīgu saturniešu medala smaržai. Puisis nedaudz pieliecās, taču tad kāda nelāga nojauta, ka kāds atrodas viņam aiz muguras, lika Endimionam apgriezties. Jāatzīst, tas bija tieši pēdējā brīdī, jo viss, ko jauneklis spēja saskatīt pirms pašāvās sānis, bija mirdzošs saturniešu zobens. Bija skaidrs, ka tā turētājs vēlējās puisi nogalināt.