Kaa es tiku pie Linux desktopa...
Pieradums pie MS Windows OSiem saakaas veel no Windows 3.11 laikiem. Tad sekoja 95, 98, NT un Me. Kopsh win2k iznaakshanas 'dziivoju' uz shiis OS. Visaadaa gadiijumaa taa bija stipri stabilaaka par vecajiem 9x un Me variantiem un draudziigaaka par NT. Bija paaris neveiksmiigi meegjinaajumi paariet uz XP, bet nebija nekaa taada ieksh XP, kas mani piesaistiitu.
Ar Unix (drusku veelaak arii ar Linux) sapazinos aptuveni tajaa pashaa laikaa, kad iznaaca win2k, bet gan tikai ar telnet un ssh starpnieciibu (nezinaataaji var izteeloties DOSu
). Aptuveni divus gadus atpakalj meegjinaaju pirmoreiz 'padziivot' uz Linux. Vairaaki neveiksmiigi meegjinaajumi un secinaajums, ka Linux ir paaraak zaljsh un piemeerots tikai serveriem.
Liidz beidzot kaadu dienu (paaris meeneshus atpakalj) pienaaca kaarteejais Win2k paarinstalleeshanas laiks (bija izstraadaajies paradums paarinstalleet reizi trijos meeneshos, lai saglabaatu relatiivu OS tiiriiibu). Izleemu ka vajadzeetu dot pingviinam veel vienu iespeeju. Ar domu - "Kas es kaads zaljais lietotaajs - nevareeshu pieveikt pleznaino?" tika uzsteleets Mandrake
Tuuliit pat atcereejos, kaapeec ieprieksheejie meegjinaajumi bija neveiksmiigi. Kde, ko es pastatiiju kaa desktop(/window) manageri, bija (prieksh manis) absoluuti nelietojams (pat ar visu konfigureeshanu). Taada sajuuta, ka izstraadaataaji taisiija parodiju par XP.
Noleemu nepadoties, jo pazinu dazhus cilveekus, kas veiksmiigi izmantoja Linux, kaa darbstacijas OS.
Divas nedeeljas ciiniijos (jaa shis laikam buus pareizais vaards) ar Linuxu. Bija pat moments, kad dusmu uzpluudumaa visas Linux partiicijas tika nonestas un CD-romaa ielikta win2k installacija (kura naakoshajaa riitaa tika atkal 'nonesta')...
Nepadevos...
Mandrake vietaa pastatiiju Debian (galvenokaart deelj programmatuuras installeeshanas vienkaarshuma).
Ciinja turpinaajaas... kautkur 30 reizes tika paarkompileets kernelis... n-tie X-windows un datora restarti... mokas ar skanjas un video draiveri... konfigureeshana/installeeshana/atinstalleeshana liidz taadam briidim, kad dselects (+/- 'vizuaala' konsoles utliita programmu installeeshanai) vairs neiet...
naaksies piebilst, ka man ir diezgan labas zinaashanas datoros, windows opereetaajsisteemaas un programmeeshanaa. BET taa visa bija par maz, lai izvairiitos no shiim mokaam...
liidz beidzot es daudzmaz sapratu, kaa tas viss darbojas un ko es no taa visa gribu panaakt... debians tika nonests un paarinstalleets par jaunu ar minimaalajaam (un tikai unstable) 'pakageem'. N-tajos neveiksmiigajos meegjinaajumos tika atrasta programmatuura, kas man vajadziiga un kaa window manageri izveeleejos FVWM (F*****g Virtual Window Manager) - galvenokaart konfigureeshanas iespeeju deelj... Atsevishkjs staasts par to, kaa es to konfigureeju
Atceroties to visu naakas uzsmaidiit.
P.S. Vai kaads veelas sev uzstelleet Linux?